open-navfaktor-logo
search
Provjere
Inspektori rada "češljali" trgovine i ugostiteljske objekte u KS za Dan državnosti BiH, evo rezultata
Pojačanim inspekcijskim kontrolama inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS tokom državnog praznika, Dana državnosti BiH, bilo je obuhvaćeno 408 poslovnih jedinica kod čijih je poslodavaca tog dana radilo ukupno 3.477 radnika.
28.11.2020. u 09:06
get url
text

Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najskanije do kraja decembra 2020. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu plaću za rad u srijedu, 25. novembra 2020. godine.

Ukoliko to ne urade snosit će zakonske sankcije. U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću za rad na dan praznika, novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u firmama, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičko lice.

Osim toga, u u provedenim kontrolama inspektori rada su u dva slučaja otkrli tri radnika na crno zbog čega su kaznama u ukupnom iznosu od 3.000 KM sankcionisali pravne i odgovorne osobe poslodavaca u prekršaju.

Osim toga, kod dva poslodavca je utvrđeno kršenje odredaba Pravilnika o sadržaju i načinu vođeja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu, što je u suprotnosti sa članom 43. Zakona o radu zbog čega su prema pravnim i odgovornim osobama izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

Planom nadzora u srijedu su bile obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz napomenu da se kršenje navedenih zakonskih odredaba može i naknadno prijaviti ovom organu, o čemu će po svakoj prijavi biti izvršen inspekcijski nadzor, a podnosilac obaviješten o utvrđenom činjeničnom stanju.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plaće za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, saopćeno je iz KUIP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.