open-navfaktor-logo
search
Nova analiza
Institut za rat: Rusi bi uskoro mogli pokrenuti veću ofanzivu u Ukrajini
Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini.
15.07.2022. u 08:17
get url
text

Ističu da operacijska pauza ruskih snaga u velikoj mjeri još traje, s ograničenim ruskim kopnenim napadima duž linije Slovjansk - Siversk - Bahmut.

Ruske snage nastavile su s teškim granatiranjem, raketnim i zračnim napadima duž cijelog ratišta. U analizi se predviđa da će Rusi vjerovatno uskoro pokrenuti veću i odlučniju ofanzivu duž linije Slovjansk - Siversk - Bahmut, ali još nema naznaka na šta će se tačno fokusirati taj napad.

Ruski jučerašnji raketni udar na Vinicu bio je dio sistemske ruske kampanje napada na stambena područja u gradovima diljem Ukrajine.

Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko izvijestio je da su ruske snage lansirale projektile Kalibr s podmornice u centar grada, a prema podacima koje je objavio Glavni štab Ukrajine, u napadu su poginula najmanje 23 civila. Povrijeđeno je oko 100 osoba, a nestalo ih je 39.

Ruske snage također su lansirale projektile na hotel, obrazovne ustanove, trgovački centar i prometnu infrastrukturu u gradu Mikolajiva, dodaje ISW.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.