open-navfaktor-logo
search
Neophodno prisustvo CIK-a
Interresorna radna grupa razmatrala izmjene Izbornog zakona BiH
Članovi Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine ponovo su danas razmatrali prisustvo nekog od predstavnika Centralne zborne komisije (CIK) u radu tog tijela.
02.06.2021. u 14:37
get url
text

Prije nego su počeli raspravu o tačkama dnevnog reda odnosno prijedlozima izmjena prvog i drugog poglavlja Izbornog zakona BiH, članovima Grupe obratili su se predstavnici međunarodne zajednicke koji su također saglasno upozorili da je prisustvo CIK-a neophodno.

Kako su kazali u pitanju su osobe koje se isključivo bave izbornim procesom i oni su ti koji će eventualni paket izmjena izbornog zakonodavstva implementirati, a njihova ekspertiza u tom smislu od iznimne je važnosti.

Član Interresrone radne grupe iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (Naša stranka) zatražio je da neko iz CIK-a bude na sjednicama kako bi eventualno upozorili na pitanje provedbe nekog od člana Izbornog zakona.

Predložio je da to bude neko iz Sekretarijata CIK-a, budući da predstavnici HDZ-a i SNSD-a u Interrerornoj radnoj grupi odbijaju prihvatiti nekoga iz CIK-a jer smatraju da je to tijelo izabrano nelegalno.

Član Interresorne radne grupe iz Zastupničkog doma PSBiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) složio se s Arnautom i također zatražio prisustvo nekoga ko svakodnevno radi na implementaciji izbornog zakonodavstva.

Odgovorila im je članica Interresorne radne grupe iz Zastupničkog doma PSBiH Snježana Bursać-Novaković (SNSD) pozivajući ih da "konsultiraju svoje političke drugove u CIK-u prije sjednice".

Arnaut joj je odgovorio da on nema stranačkih kolega niti prijatelja u CIK-u te je ponovio ono što je danas slikovito opisala šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec "ako reformirate biblioteku treba vam bibliotekar".

Član Interresorne radne grupe iz Zastupničkog doma PSBiH Saša Magazinović (SDP) upozorio je da niko izgleda ne vjeruje u uspješnost Grupe te je pozvao Bursać-Novaković da ona predloži nekoga iz CIK-a jer im je potrebna ne politička nego stručna pomoć.

Da CIK posjeduje neki prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva potvrdio je član Interresorne radne grupe i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović (SDA), ali kaže da posjeduje informacije da ni CIK ne želi sarađivati s njima zbog ovakvog odnosa.

Podsjetio je CIK da je njihova obaveza da sarađuju sa zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji i imenuju sedam članova CIK-a, a to je potrebno kako bi se došlo do suštinskih promjena i riješili problemi koje CIK ima na terenu provodeći izborne aktivnosti.

Budući da u Interresornoj radnoj grupi nema saglasnosti oko prisustva predstavnika CIK-a prihvaćeno je kompromisno rješenje da Sekretarijat Grupe prije svake sjednice o predviđenim izmjenama konsultira CIK i predstavnike civilnog društva.

Na sjednici je razmatrano nekoliko prijedloga na izmjene Izbornog zakona poput regulacije obavljanja duplih mandata, skraćenja rokova od objave izbora do dana izbora i roka za objavu konačnih rezultata izbora, a razgovarano je i uvođenju vanrednih izbora koje sadašnji zakon ne previđa.

O prijedlozima koji su danas izneseni neki u pismenoj formi, a neki u usmenoj formi, članovi Interresorne radne grupe izjašnjavat će se na nekoj od narednih sjednica.

Naredna sjednica planirana je za 9. juna kada bi trebali biti razmatrani treće i četvrto poglavlje Izbornog zakona BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.