INTERVJU - Nedžad Koldžo: Imamo budžet za kapitalne projekte po želji građana

objavljeno: 03.01.2018. u 21:58

Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je budžet za 2018. godinu u iznosu od 31 milion i 810.000 maraka i veći je za 1,75 posto u odnosu na 2017. godinu.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo posebno je ponosan na kapitalne projekte, a koji su u vezi s boljim životom građana u lokalnoj zajednici, a prije svega djece i mladih. U intervjuu za Faktor ističe kapitalne projekte koji će biti završeni 2018. godini.

- To su projekti koji se rade već nekoliko godina, a pošto su veliki za njih je potrebno više vremena i strpljenja da se završe. Naši veliki projekti su izgradnja nove zgrade osnovne škole u naselju Aneks, Centar za mlade "Boško Buha", Dom zdravlja i prostorije Mjesne zajednice "Hrasno Brdo" i Južna longitidunala bit će završeni u 2018. godini. Ovo su projekti koje finansiramo zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i izgradnju škole sa Općinom Novi Grad. Objekat "Boško Buha" bit će završen do 16. maja na Dan općine. Otvaranje Doma zdravlja predviđeno je za 8. juni kada je Dan MZ "Hrasno Brdo". Južna longitidunala dio koji prolazi kraj stadiona Grbavica trebala bi se završiti do marta ove godine, sa jednim od najljepših kružnih tokova u zemlji i podzemnim prolazima. Škola na Aneksu gradi se na granici naše i općine Novi Grad. Vlada KS daje 50 posto sredstava, a općine po 25 posto. Ne mogu u ovom trenutku kazati rok završetka izgradnje.

Strateški projekti su višegodišnji i rade se u skladu sa zakonom. Međutim, to često zbunjuje naše vijećnike zašto se prenose sredstva za narednu godinu, ali to je najjeftiniji način da zvršite projekat i da niste ništa nikome dužni. Sve što radimo, to je od naših budžetskih sredstava i nemamo kredita niti jedne marke.

Budžet za 2018. godinu nazivate budžetom za građane. O čemu se radi?

- Budžet za građane je pojednostavljeno objašnjenje budžeta tako da ga razumije svaki građanin, odnosno da se uvjeri gdje se potroši svaka marka. U kreiranju budžeta mogu učestvovati svi naši stanovnici, jer se u održavaju javne rasprave. Kako se pravi budžet po zakonu, ne znaju čak ni svi vijećnici, pa predlažu amandmane koji su ponekad i nezakoniti, a neki su i neshvatljivi. U četvrtak smo usvojili budžet za 2018. godinu i jedan vijećnik iz SDP-a tražio je da se ukine finansiranje porodilja koje nisu zaposlene. Projekat o finansiranju porodilja počeli smo prošle godine da smanjimo razlike u primanjima zaposlenih i nezaposlenih porodilja. Drugi vijećnik iz DF-a predlagao je da se ukine pomoć za 400 penzionera. Ipak, nisu svi članovi Općinskog vijeća glasali protiv budžeta. Ovo je dobro osmišljen budžet i mogao je biti usvojen jednoglasno, ali to se nije desilo jer opozicija u Općinskom vijeću uvijek glasa protiv iako prije glasanja kažu da je budžet prihvatljiv jer ni kroz amandmane koji su podnijeli, a neki su i usvojeni i opet su glasali protiv usvajanja budžeta. Mislim da bilo ko od vijećnika koji je glasao protiv usvajanja budžeta, glasao je protiv penzionera, djece, škola, gradnje objekata, socijalnih programa, boraca, odnosno protiv svih građana u općini koji su ih izabrali. Donošenje budžeta ne treba se svoditi na politiku, a pogotovo se ne smiju žrtvovati interesi građana u korist bilo čije politike.

Na šta se odnosi aktivna politika zapošljavanja koju će naredne godine podržati i budžet Općine?  

- Ovim potezom se ponosimo i tvrdim da je to najveći kvalitet usvojenog budžeta. Dio opozicije pokušao je i ovu ideju upropastiti. Nisam siguran da li su razumjeli o čemu se radi. Aktivna politika zapošljavanja podrazumijeva sedam kategorija podrške zapošljavanju i samozapošljavanju kroz budžet. U ovom projektu posebno su obuhvaćene ugrožene kategorije građana počevši od boračke populacije do mladih. Našim sugrađanima ponudit ćemo međunarodne projekte koje smo osigurali kroz aplikacije Općine prema nekim fondovima u evropskim zemljama. Mladi će dobiti ozbiljnu priliku da pokrenu svoj vlastiti biznis uz finansijsku pomoć iz budžeta. Mladima ćemo omogućiti da steknu i prvo radno iskustvo bez kojeg ne mogu dalje napredovati u poslu.

Općina Novo Sarajevo u 2017. godini kao i cijeli grad imala je velikih problema sa redukcijom vode. Bez obzira na to što ste izdvojili sredstva iz budžeta za saniranje kvarova na vodovodnoj mreži, malo je šta urađeno. Smijenjena je uprava Vodovoda i kanalizacije i postavljena je nova. Šta očekujete?

- Osigurali smo sredstva, ali je malo šta urađeno. Skoro dvije godine ne koristi se oko 800.000 maraka koje smo u dogovoru sa ViK-om izdvojili za popravke na vodovodnom sistemu. Zbog toga još imamo problema sa kanalizacijom u Olovskoj ulici zato što nam ViK, koji je pravio projektnu dokumentaciju, nije mogao dati saglasnost da bi mogli dobiti građevinsku dozvolu da počenemo radove. Sa novom upravom VIK-a već rješavamo neke tehničke probleme i na pragu smo da otklanjamo kvarove i da to platimo. U ViK-u su ranije sebi zacrtali da rade svašta, a nisu imali kapaciteta nizašta. Sada smo dobili odgovor iz ViK-a šta oni mogu, a šta ne mogu uraditi. Kada se to zna, ViK treba samo dati saglasnost, a Općina će naći izvođača radova preko tendera. Ne možemo ViK čekati deset godina da otklone kvar. Godinama čekamo da saniramo saobraćajnicu u ulici Derviša Numića. Imamo sredstva za to, ali ne možemo to uraditi prije sanacije vodovodnih instalacija. Sličan problem je u ulici Muhameda ef. Pandže i čekamo da realiziramo projekat vrijedan poloa miliona maraka. U rekonstrukciju kanalizacione mreže u 2017. godini uložili smo oko 1,8 miliona maraka i još 1,2 miliona maraka uložili smo u vodovodnu mrežu.

Na kapitalne projekte budžetom za 2018. predviđeno je da se potroši 49 posto sredstava. Koji su to projekti?

- Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja kružnog toka kod zgrade Energoinvesta u Pofalićima. Zvršili smo sve za izradu projektne dokumentacije. Ubrzo ćemo dobiti stručno mišljenje od Zavoda za planiranje KS, što će nam omogućiti izdavanje građevinske dozvole, a očekujemo i urbanističku i onda počinje izgradnja. Planiramo i izgradnju još jednog kružnog toka kod Fabirike duhana Sarajevo. Radi se projekat i očekujemo da prikupimo sve potrebne dozvole za početak izgradnje i ovog kružnog toka i to će potrajati.

Tu je još niz projekata, a izdvojio bih izgradnju i opremanje dječijih igrališta. Nabavku opreme za Sportsku dvoranu, odnosno otvaranje kuglane i streljane. Izgradit ćemo i šetnicu na lijevoj obali Miljacke. Podrazumijeva se izgradnja cesta, parkinga, biciklističkih i pješačkih staza. Pripremamo i izgradnju jedinstvenog spomen-obilježja na kojem će se ispisati imena svih šehida i poginulih boraca – zaključio je načelnik Općine Novo Sarajevo.