open-navfaktor-logo
search
Poruka visokog predstavnika
Inzko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa
Visoki predstavnik Valentin Inzko u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa, te navodi da su ovi teški dani pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj.
23.03.2020. u 13:01
get url
text

Nastavak tijesne suradnje i koordinacije, te hitan fokus na ciljanim mjerama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva.

- Te mjere prije svega podrazumijevaju osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu - istakao je Inzko u saopćenju za javnost.

To bi, kako je dodao, otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi također utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020, kao i mnoga druga značajna pitanja.

 - Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva. Nadalje, jednostrane i nekoordinirane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti gdje bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umjesto toga, lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje - dodao je Inzko.

Visoki predstavnik je također pozivao građane da se u potpunosti pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih organa. Bez sveobuhvatne suradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovat će dalju nesagledivu štetu. Umjesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.