open-navfaktor-logo
search
Stanje u BiH
Inzko članicama Vijeća sigurnosti UN-a: Kako biste vi postupili da neko prijeti otcjepljenjem dijela vaše države?
Sugerirao je, govoreći o uvođenju rezervnog policijskog sastava u entitetu RS, da taj potez stvara nepovjerenje i nesigurnost
08.05.2019. u 16:31
get url
text
Valentin Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) te je podnio 55. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Izvještaj se odnosi na period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine.

Sadržaj izvještaja možete pročitati na linku:

VEZANI TEKST - Inzko u izvještaju UN-u objasnio zašto ne koristi ovlasti te ko krši Dejtonski sporazum

Inzko je, pri obraćanju, upozoravao na retoriku Milorada Dodika, koji, kako je kazao, u kontinuitetu prijeti secesijom, odnosno otcjepljenjem bh. entiteta RS. Na tu je retoriku, kojom se entitet RS predstavlja kao država, Inzko upozorio članove Vijeća sigurnosti UN-a.

Inzko je konstatirao da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić "poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Sugerirao je, govoreći o uvođenju rezervnog policijskog sastava u entitetu RS, da taj potez stvara nepovjerenje i nesigurnost.

- Bosni treba manje onih u policijskim uniformama, a ne više – kazao je Inzko.

Kazao je da političari u BiH zaobilaze obaveze prema poštivanju zakona te provedbi presuda, poput onih koje je donio Ustavni sud BiH.

- RS nastavlja da ne poštuje odluku Suda BiH o knjiženju vojne imovine. U nekoliko kantona u FBiH vlasti nisu poduzele ništa da osiguraju jednakopravnost Srba – izjavio je Inzko.

Podsjetio je da nisu provedene ni presude Evropskog suda za ljudska prava, a posebno je naglasio presudu u predmetu "Sejdić-Finci".

- Moram reći da nakon nedavnih odluka, pogotovo presude Karadžiću, svjedočimo negiranju genocida u Srebrenici – poručio je visoki predstavnik.

Naglasio je da BiH treba pažnju i jedinstven pristup međunarodne zajednice.

- Posao nije završen. OHR je tu i insistira na implementaciji i reformama – izjavio je Inzko.

Pozvao je političke lidere u BiH da dovedu do promjena te da konačnu formiraju izvršnu vlast na svim nivoima.

U jednom momentu, dok je govorio o Dodikovom prijetnjama secesijom RS-a, Inzko je pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da "razmisle kako bi oni postupili i šta bi poduzeli da neko prijeti otcjepljenjem dijela vaše države". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.