- Rusija je kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a pozvala na ovaj neformalni virtuelni susret, želeći dati priiku prije svega Dodiku i Čoviću da prezentiraju svoje suprotne stavove u odnosu na moj izvještaj od 5. novembra - rekao je Inzko pojašnjavajući da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio da učestvuje na sastanku, kritikujući što su pozvani predstavnici tri najveće stranke, a ne članovi Predsjedništva.

VEZANI TEKST - Izetbegović odbio poziv ambasadora Rusije u UN-u: Trebali ste zvati Predsjedništvo, a ne lidere stranaka

Dodao je da na početku nije bilo predviđeno da on učestvuje na konferenciji, ali da je to učinio na želju evropskih država u Vijeću sigurnosti. Na pitanje novinarke Standarda da prokomentira Dodikov napad na njega, Inzko je podsjetio da je šef SNSD-a govorio duže od 30 minuta.

- Mene i bivšeg visokog predstavnika lorda Paddyja Ashdowna je nazvao kriminalcima. Sve članice Vijeća sigurnosti kritikovale su glorificiranje ratnih zločinaca, poput spomen-ploče ratnom zločincu Radovanu Karadžiću na Palama. Dodik je predložio da je zajednički uklonimo. Meni ne pada na pamet da uklanjam ploču u čast na doživotnu robiju osuđenog ratnog zločinca Karadžića. Najprije mora biti promijenjen odgovarajući zakon ili uredba, a onda i uklonjena, odnosno zamijenjena ploča. To bi trebao uraditi onaj koji je tu ploču poručio, postavio i svečano otkrio, a to je bio Milorad Dodik – poručio je Inzko.

Visoki predstavnik je na pitanje o posljedicama ovog neformalnog skupa odgovorio da još nikada u posljednjih 11 godina nije doživio da su se zemlje tako solidarisale sa njim, posebno SAD i Njemačka.

Delegacija Belgije je potakla donošenje zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje ratnih zločina poput genocida. Inzko je istakao da je članovima Vijeća sigurnosti na konferenciji UN-a jasno stavljeno do znanja šta se dešava na terenu u BiH.

VEZANI TEKST - Rusija im željela pomoći, oni zabrljali: Političko samoubistvo Dodika i Čovića, potvrdili sve što je Inzko govorio

- Lokalni političari dobili su mogućnost da razmotre Zakon u vezi sa negiranjem genocida, a onda će uslijediti naredni koraci. Isto važi i za slučaj da se ne ukłoni ploča u čast Radovana Karadžića. Postavio sam rok od šest mjeseci da se ona ukloni. Sljedeći cilj je zabrana putovanja za Dodika u zemlje EU-a - rekao je Inzko.

Na konstataciju novinarke da se Rusija sve više stavlja na stranu Dodika i pitanje kakvu poziciju ima Srbija, Inzko je odgovorio da Rusija želi da se ukine funkcija visokog predstavnika i time je sa Dodikom na istoj liniji.

- A Srbija se do sada u govorima uvijek pozivala na Dejtonski sporazum i poštovala činjenično stanje - rekao je Inzko u intervjuu za list Standard.