open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Inzko: Krivični postupak protiv Tegeltije je u toku, Rusija se protivi našim zaključcima
Visoki predstavnik je, u kontekstu svih problema sa kojima se BiH danas suočava, kazao da "danas nije izrazio zabrinutost"
18.06.2019. u 14:38
get url
text

Visoki predstavnik Valentin Inzko je na konferenciji za medije nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) kazao da nije prihvatljivo formiranje rezervnih policijskih sastava u BiH.

- Uloga međunarodne zajednice je jasna, a to je da se osigura da postojeće policijske snage imaju adekvatne resurse i odgovarajuću obuku da mogu rješavati brojne izazove sa kojima se BiH suočava. Zašto se RS odlučoa da formira rezervni sastav policije, morate pitati njih. Dobili smo više odgovara. Na početku je to bio terorizam, kasnije se reklo da je to zbog migracija, a sada se reklo da je to zbog prirodnih katastrofa. Mi kao međunarodna zajednica mislimo da postojeća policija može odgovoriti na sve izazove i da nije trenutak da osnuju neke nove jedinice – poručio je Inzko.

Visoki predstavnik je istaknuo da već postoje mehanizmi za rješavanje migrantske krize, a da ti mehanizmi podrazumijevaju adekvatniju saradnju svih nivoa vlasti.

- Bile su razne delegacije u Banjoj Luci, koje su rekle tamo svoje mišljenje po tom pitanju i sad ćemo vidjeti da li će doći do rezervnog sastava ili ne, s obzirom na to da je parlamentarni proces još u toku – izjavio je Inzko.

Dodao je da ne bi prejudicirao kada su eventualne njegove reakcije ukoliko dođe do uvođenja rezervnog policijskog sastava u entitetu RS.

{$galerijaFotografija}

- Sigurno ćemo mi imati sastanak na nivou ambasadora. Trebaju vidjeti zakonski tekst, ali sada ne mogu o tome spekulirati – dodao je Inzko.

Visoki predstavnik je, u kontekstu migrantske krize, napomenuo da je već ranije istaknuta potreba za boljim upravljanjem državnom granicom te da je potrebno postizanje dogovora o modalitetima, uz poštivanje ustavnog okvira. Pitanje migracija i državnih granica je, pojašnjava, pitanje za državni nivo vlasti.

- To je jedan ekonomski problem, to je problem izbjeglica, a ja bih to gledao i na kao ljudsku tragediju. U BiH znaju kako je to biti izbjeglica. Imam osjećaj da je USK ostavljen sam, da mora Općina Bihać sama rješavati te probleme. To je jako tužno, kada znamo koliko još ima državnih prostora gdje bi se migranti mogli smjestiti – izjavio je Inzko, napomenuvši da ne vidi solidarnost.

Inzko je također kazao da je ambasador Rusije izuzeo svoje mišljenje iz posljednjeg komunikea Upravnog odbora PIC-a te da Rusija ne podržava cijeli komunike, a ne samo dio koji se odnosi na NATO integracije BiH.

Osvrnuo se Inzko i na stanje u bh. pravosuđu u kontekstu posljednje afere "Potkivanje".

- Što se tiče VSTV-a, moram da kažem da Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Tamo nigdje ne piše da su neki članovi nekažnjivi. Pozicija predsjednika VSTV-a zahtijeva još struktnije pridržavanje moralnih principa kojim se sudije i tužioci rukovode u obavljanju svojih dužnosti. Nedavna zabrinjavajuća dešavanja naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi i u VSTV-u trebaju biti najbolji, najiskusniji i najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici – kazao je Inzko.

Govoreći o Tegeltiji, podsjetio je Inzko da su okončani disciplinski postupci, ali da je krivični postupak još u toku te se u taj postupak, kako je kazao, ne želi miješati.

Visoki predstavnik je, u kontekstu svih problema sa kojima se BiH danas suočava, kazao da "danas nije izrazio zabrinutost".

- Ja znam šta vi o tome mislite – kazao je nasmijani Inzko, što je izazvalo smijeh prisutnih novinara.

Press konferencija OHR 18.6.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.