open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Inzko: Ohrabrujuće je vidjeti da političari stavljaju interes građana na prvo mjesto
Visoki predstavnik Valentin Inzko u potpunosti podržava koordinirane aktivnosti svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj prevenciju daljeg širenja virusa COVID-19 u BiH. Uvjeren je da će vlasti poduzeti dodatne mjere, te dodatno pojačati suradnju i koordinaciju ukoliko to bude zahtijevala situacija na terenu.
16.03.2020. u 20:52
get url
text

- Ohrabrujuće je vidjeti da svi nivoi vlasti – državni, entitetski, kantonalni i općinski, od državnog Predsjedništva i Vijeća ministara naniže – poduzimaju preventivne mjere kako bi se zaustavilo širenje virusa COVID-19 i održalo zdravlje stanovništva. Brza reakcija i koordinirani pristup svih nivoa vlasti su od suštinskog značaja za zaštitu građana i nošenje sa epidemijom.

Ohrabrujuće je vidjeti da država može funkcionirati u izuzetno teškim uslovima te da političari stavljaju interes građana na prvo mjesto. Sada je vrijeme da se razmirice ostave po strani i da se zemlja održava potpuno funkcionalnom - rekao je visoki predstavnik.

Pozvao je sve građane da se ponašaju odgovorno i da se strogo pridržavaju smjernica i uputa koje dobijaju od nadležnih institucija kako bi zaštitili sebe, svoje porodice, te najugroženije kategorije stanovništva.

Visoki predstavnik je također podsjetio na značajan broj ljudi koji, čak i u ovim izvanrednim okolnostima, moraju biti u potpunosti angažirani, poput medicinskog i policijskog osoblja, pripadnika Oružanih snaga te mnogih drugih kojima je potrebna  podrška kako bi bili u mogućnosti da rade svoj posao.

- U ovim teškim okolnostima, svi moramo raditi zajedno u duhu solidarnosti i najboljih tradicija ove zemlje. Želim izraziti zahvalnost svim građanima koji doprinose naporima da se spriječi dalje širenje virusa. Zajedničkim naporima medicinskih stručnjaka i odgovornih institucija, ova kriza se može prebroditi - zaključio je Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.