open-navfaktor-logo
search
Washington
Inzko razgovarao sa Palmerom o formiranju vlasti u BiH
S obzirom na to da je od općih izbora prošlo već više od godinu, visoki predstavnik je razgovarao o potrebi da se hitno završi proces formiranja vlasti na svim nivoima, istovremeno poštujući međunarodne obaveze BiH
29.10.2019. u 13:23
get url
text

Uoči svog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, gdje će predstaviti svoj izvještaj o cjelokupnoj situaciji u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je Washington gdje se u ponedjeljak sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack, javlja Anadolu Agency (AA). 

S obzirom na to da je od općih izbora prošlo već više od godinu, visoki predstavnik je razgovarao o potrebi da se hitno završi proces formiranja vlasti na svim nivoima, istovremeno poštujući međunarodne obaveze BiH.

Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je istakao potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava.

-Da bi se zadovoljile suštinske potrebe građana BiH, politička elita se mora fokusirati na program koji je okrenut ka budućnosti. Politička stabilnost i ekonomski razvoj, zajedno sa jačanjem institucionalnih kapaciteta BiH, uključujući i oblast vladavine prava, predstavljaju preduvjete za prosperitetnu budućnost. Na tom putu, međunarodna zajednica spremna je pomoći BiH u njenim naporima usmjerenim ka ostvarivanju bolje budućnosti - rekao je Inzko.

Visoki predstavnik će se u utorak, 5. novembra, obratiti Vijeću sigurnosti UN-a. Tokom svog boravka u New Yorku, Inzko će se sastati s nekoliko stalnih predstavnika u UN-u, kao i sa predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva, saopćio je Ured visokog predstavnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.