Irački violinist muzikom prkosi pucnjavi i eksplozijama u Mosulu

Objavljeno: 20.04.17 u 12:59

Usred ruševina na drevnom mjestu koje štuju i muslimani i kršćani u Mosulu, irački violinist Amin Mukdad u srijedu je održao mali koncert u gradu koji je morao napustiti zbog ekstremista tzv. Islamske države.

Smjeli potez Amina Mukdada  FOTO: TWITTER
Smjeli potez Amina Mukdada FOTO: TWITTER

Dok je Mukdad svirao muziku koju je komponirao u tajnosti živeći pod strogim pravilima ISIL-a, eksplozije i pucnjava odjekivali su iz zapadnih dijelova Mosula gdje se snage koje podržava SAD još bore s militantima ISIL-a.

- Ovo je mjesto za sve, ne samo za jednu sektu. Daeš ne predstavlja religiju nego ideologiju koja uništava slobodu - rekao je za Reuters Mukdad te dodao: "Sve povezano s Daešom pogrešno je."

Mukdad (28) je napustio Mosul nakon što su džihadisti ISIL-a banuli u njegovu kuću i zaplijenili njegove instrumente uvjereni u to da svojom muzikom krši strogu interpretaciju sunitskog islama, prenose mediji.

Jednosatni koncert u srijedu obilježava njegov povratak gradu koji je ISIL držao od 2014.

Mukdad je rekao da je izabrao Joninu grobnicu ili džamiju poslanika Yunusa (biblijskog Jone) kao mjesto koje simbolizira zajedništvo.

- Želim poslati poruku svijetu, ujedno i znak otpora terorizmu i svim ideologijama koje ograničavaju slobodu, da je muzika prekrasna stvar - rekao je.

Mukdad je najavio vrijeme i mjesto održavanja koncerta putem društvenih mreža, što je smjeli korak u istočnom Mosulu u vrijeme dok militanti još drže stari grad preko rijeke Tigris. Vojnici koji čuvaju mjesto što leži pored ruševina drevne Nineve isprva su odbili pristup nakon što je odjeknula eksplozija granate, kazavši da ne mogu garantirati sigurnost. Kasnije su međutim popustili i pridružili se okupljenima koji su pljeskali muzičaru.

- Koncert je bio poput sna. Željela sam doći kako bih poručila da život u Mosulu nije zaustavljen. Vidite oko sebe sve to razaranje, no, svejedno hoćemo radost, hoćemo slušati muziku - rekla je Tahani Saleh, koju su kao ženu militanti prisilili da odustane od studija.

Pod režimom ISIL-a zabava je bila zabranjena. Usprkos militantima, Mukdad je i dalje svirao u svom domu, katkad sam, a katkad tiho u krugu svojih prijatelja muzičara.

- Prestao sam svirati jer sam se previše bojao, ali Amin je nastavio. Pokušavali smo ga uvjeriti da bi ga mogli čuti i ubiti - ali je nastavio svirati. Jedne noći militanti su nahrupili u Mukdadovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i rekli mu da će biti kažnjen. Pobjegao je u Bagdad gdje i sada živi - kazao je Hakam Anas, jedan od njegovih prijatelja.

Samo je dvadesetak ljudi, uglavnom mladića, došlo na Mukdadov koncert. Građani Mosula i dalje se boje, šest mjeseci od početka operacije kojom se ISIL istjeruje iz Mosula.