open-navfaktor-logo
search
Bliskoistočna kriza
Iran najavio da neće razgovarati sa SAD-om
Iranski komandant je također ustvrdio da se SAD neće usuditi poduzeti vojne akcije protiv Irana
10.05.2019. u 18:32
get url
text

Glavni komandant iranske revolucionarne garde general Yadollaja Javanija izjavio je u petak kako Teheran neće razgovarati sa SAD-om, dan nakon što je predsjednik Donald Trump pozvao iransko vodstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dviju zemalja.

Novinska agencija Tasnim citira generala Javanija koji je rekao da "neće biti pregovora s Amerikom".

Iranski komandant je također ustvrdio da se SAD neće usuditi poduzeti vojne akcije protiv Irana, prenosi AP.

Verbalna razmjena dolazi kako tenzije između Washingtona i Teherana eskaliraju. Trump je poslao u tu regiju nosača aviona USS Abraham Lincoln i borbenu eskadrilu kao odgovor na nedefinirane prijetnje Irana američkim interesima.

U srijedu je Iran zaprijetio da će obnoviti obogaćivanje uranijuma koje je zaustavljeno sa nuklearnim sporazumom 2015. potpisanim sa svjetskim silama i godinu dana nakon što je Trump izvukao Ameriku iz tog sporazuma.

No, u blažem pristupu, Trump je u četvrtak u Bijeloj kući izjavio novinarima: "Ono što bih volio vidjeti s Iranom, volio bih da me nazovu."

Ubrzo nakon što je Trump govorio, državni sekretar Mike Pompeo dao je pisanu izjavu koja je pojačala Trumpov poziv. Nakon ponavljanja pritužbi na Iran, uključujući i ono što je nazvao "40 godina ubijanja američkih vojnika, napadajući američke objekte i uzimajući američke taoce," Pompeo je pozvao "one u Teheranu koji vide put do prosperitetne budućnosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.