open-navfaktor-logo
search
Poruke SAD-u
Iran obilježava godišnjicu ubistva generala Soleimanija: "Trump ne smije pomisliti da je amnestiran kazne"
U Iranu je danas počela cjelosedmična komemoracija i odavanje počasti generalu Qassamu Soleimaniju koji je ubijen 3. januara prošle godine u zračnom napadu kojeg su snage Sjedinjenih Američkih Država izvele u iračkom Bagdadu, javlja Anadolu Agency (AA).
01.01.2021. u 15:53
get url
text

Komemorativnom skupu na godišnjicu atentata na generala Soleimanija na Univerzitetu u Teheranu okupili su se vojni i politički predstavnici, kao i predstavnici nekoliko zemalja iz te regije.

Šef iranskog pravosuđa i bivši predsjednički kandidat Ebrahim Raesi poručio je kako je neophodna velika osveta za ubistvo Soleimenija koji je bio komandant elitne brigade iranske Revolucionarne garde.

Raesi je kazao da odlazeći američki predsjednik ne smije pomisliti da je amnestiran kazne te je dodao da odgovorni za Soleimanijevo ubistvo nikada i nigdje neće biti sigurni.

Soleimanijev nasljednik na čelu brigade Quds general Esmaeil Qaani poručio je kako bi Iran mogao osvetu za Soleimanijevo ubistvo izvesti i u samom SAD-u.

Komandant Revolucionarne garde general Hossein Salami se također obratio prisutnim i istakao da je Iran spreman na sve u kontekstu novog rasta iransko-američkih tenzija.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ima saznanja za mogući pokušaj iranskog napada na američke snage u Iraku, a šef iranske diplomacije Javad Zarif je kazao da ima saznanja da bi SAD mogao izvesti zavjeru u Iraku kako bi izmislio povod za rat.

Jučer je iranski predsjednik Hassan Rouhani kazao da je Soleimanijevo ubistvo bio neoprostiv zločin i poručio je da će iranska osveta doći u adekvatno vrijeme.

Komemoracije ubijenom iranskom generalu Soleimaniju održale su i proiranske snage u regiji, uključujući libanski Hezbollah, irački Hashd al-Shaabi i režimske snage Bashara al-Assafa u Siriji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.