open-navfaktor-logo
search
Postoje tragovi
Iran optužuje Izrael: Iza ubistva Fakhrizadeha stoji cionistički režim i Mossad
Ali Shamkhani, generalni sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, izjavio je da su sigurnosne snage u toj zemlji imale obavještajne podatke da će na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha biti izvršen atentat, ali da to "nisu shvatili dovoljno ozbiljno". 
30.11.2020. u 12:30
get url
text

Shamkhani je za iransku državnu televiziju kazao da je "neprijatelj posljednjih 20 godina pokušavao ubiti Fakhrizadeha". 

- Sve do ovog trenutka nisu uspjeli. Iranske obavještajne službe predviđale su mogućnost napada na Fakhrizadeha. Nažalost, zbog opetovanih tvrdnji o mogućem atentatu na Fakhrizadeha tokom 20 godina, nije pokazana potrebna ozbiljnost i ovaj put su bili uspješni - rekao je.

Istakao je da je napad na Fakhrizadeha izveden izuzetno složenom metodom, korištenjem elektronskih sistema bez prisustva ljudi.

- Postoje neki tragovi. Utvrđeno je ko je planirao napad kao i njegova prošlost. Sigurno da je organizacija Narodni mudžahedini Irana umiješana u ovo i definitivno iza ubistva stoji cionistički režim i Mossad - kazao je Shamkhani.

Iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u petak, 27. novembra u terorističkom napadu u Abserdu u Teheranu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.