open-navfaktor-logo
search
Paraolimpijske igre
Iran prejak za BiH: Zlatni ljiljani borit će se za bronzanu medalju
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci nije se uspjela plasirati u šesto uzastopno finale Paraolimpijskih igara nakon što su u polufinalnom meču poraženi od selekcije Irana sa 3:0 (25:16, 25:16, 25:17)
02.09.2021. u 15:05
get url
text

Prvo vodstvo odbojkaši BiH imali su kod 3:2, no na tehnički-time out Iranci su otišli s prednošću od tri poena (8:5).

Stečenu prednost Iranci su u nastavku meča održavali zahvaljujući Mortezi Mehrzadselakjaniju, divu visokom 246 centimetara.

Na drugom tehničkom time-outu Iran je imao četiri poena prednosti (16:12), a nakon minute odmora protivnici naše selekcije uvezali su dva poena, pa je selektor Mirza Hrustemović pozvao prvi time-out na današnjem susretu.

Solidna prednost koju su održavali u finišu prvog seta (21:14) Irancima je dozvolila nešto opušteniju igru, a našeg selektora natjerala da iskoristi i drugi time-out.

Minuta odmora nije mnogo pomogla Zlatnim ljiljanima. Iranci su brzo stigli do 25. poena (25:16) i poveli s 1:0 u setovima.

Drugi set počeo je na sličn način kao i prvi. Gledali smo dosta ujednačenu igru na obje strane, a ovoga puta su Iranci na prvi tehnički time-out otiišli s dva poena prednosti. Sredinom seta Iranci su ponovo stekli veliku prednost i na kraju slavili identičnim rezultatom kao i u prvom, te tako poveli s 2:0.

Početak svakog seta nije bio problem za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i start trećeg seta. Ipak, kao i u dva prethodna Iranci su i u ovom do ključne prednosti dolazili između dva tehnička time-outa. Zlatni ljiljani prekasno su se produbili i mini-serijom iranskog selektora primorali da pozove minut odmora pri rezultat 21:14 za Iran.

U setu koji im je donio plasman u finale Iran je slavio sa 25:17 za konačnih 3:0.

Iako je ovim porazom prekinut fantastičan niz naše reprezentacije od pet vezanih nastupa u finalima Paraolimpijskih igara. Ipak, naši odbojkaši imati će priliku da nastave jedan drugi niz, onaj osvajanja paraolimpijskih odličja.

Utakmicu za bronzanu medalju protiv Brazila Zlatni ljiljani igraju u subotu s početkom u 7 sati ujutru po centralnoevropskom vremenu, dok se finale između Irana i Rusije igra istog danas od 12 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.