open-navfaktor-logo
search
Eskalacija sukoba
Iranci odgovorili Trumpu na društvenim mrežama, predsjednik SAD-a najavio obraćanje
Nakon napada, američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane Mark Esper stigli su u Bijelu kuću
08.01.2020. u 09:06
get url
text
Sukob Irana i SAD-a na teritoriju Iraka

Iranski zvaničnik ismijavao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa tako što je na društvenoj mreži Twitter objavio sliku zastave te zemlje, nakon što je više projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku.

Nakon ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija 3. januara, predsjednik Trump objavio je na Twitteru sliku američke zastave.



Iranski visoki zvaničnik Saeed Jalili je ekspresno odgovorio nakon sinoćnjeg napada, objavivši sliku zastave Irana.

Lokalni iranski mediji prenose kako je vrhovni vođa Irana Ali Khamenei trenutno u operativnoj sobi iz koje nadgleda aktivnosti iranske vojske. S druge strane, Trump je najavio obraćanje u narednim satima, nakon što je sazvao hitni sastanak o nacionalnoj sigurnosti. Nakon napada, američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane Mark Esper stigli su u Bijelu kuću.

Iran je preuzeo odgovornost za ispaljene rakete koje su u ranim jutarnjim satima pogodile dvije baze američkih trupa u Iraku.

Iz Pentagona su potvrdili kako su projektili "jasno lansirani iz Irana". O žrtvama nisu govorili, ali sigurnosni izvori su za CNN rekli da ima iračkih žrtava u zračnoj bazi Al Asad. Dodao je i da su "jedine žrtve od projektila bili Iračani". Iranski mediji, s druge strane, objavili su da je u napadima na baze ubijeno 80 američkih vojnika.

Prema državnoj televiziji Irana, Revolucionarna garda, koja kontrolira raketni program zemlje, potvrdila je da su ispalili rakete u znak odmazde za prošlonedjeljno ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija.

Predsjednik Trump ranije je tvrdio da će se osvetiti napadima na iranske spomenike kulture. Tvrdio je i da ima spisak od 52 mete u Iranu koji bi bili napadnuti ako se Iran pokuša osvetiti.

Lokalni mediji objavili su da se iranska operacija zove "mučenik Soleimani", a dogodila se samo nekoliko sati nakon sahrane ubijenog generala. Rakete koje se koriste u napadu, prema iranskoj televiziji, su balističke rakete Fatteh-110, koje imaju domet od 300 kilometara.

Iranske zračne snage su rasporedile više borbenih aviona za patroliranje zračnim prostorom. Iranska revolucionarna garda upozorila je i američke regionalne saveznike, uključujući Izrael, da će biti napadnuti ako njihove zemlje budu korištene za napade na Teheran, javljaju iranski državni mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.