open-navfaktor-logo
search
Teheran
Iranska vlada: SAD su prešle crvenu liniju, dobit će odlučan odgovor
 Iran svojim pravom smatra da osveti i brani čast Soleimanija. Naš vjerski vođa nam je rekao da ne izazivamo rat, ali SAD je prešao našu crvenu liniju. Nesumnjivo će dobiti odlučan odgovor, poručio je Rabi
03.01.2020. u 13:31
get url
text

Glasnogovornik iranske vlade Ali Rabi izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) prešle crvenu liniju i zaprijetio kako će Iran uskoro odgovoriti na sinoćnji napad u Bagdadu u kojem je ubijen general Qassem Soleimani.

Glasnogovornik Rabi je za iransku državnu televiziju kazao da je general Soleimani bio komandant elitne jedinice Quds pri Revolucionarnoj gardi Irana i simbol iranske snage.

- Iran svojim pravom smatra da osveti i brani čast Soleimanija. Naš vjerski vođa nam je rekao da ne izazivamo rat, ali SAD je prešao našu crvenu liniju. Nesumnjivo će dobiti odlučan odgovor - poručio je Rabi.

Ističući kako je napadom na Soleimanija direktno ugrožena nacionalna sigurnost Irana, Rabi je poručio da će Iran održati lekciju za pamćenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svim američkim predsjednicima.

Uporedo s tim, širom Irana danas se održavaju masovne demonstracije zbog sinoćnjeg američkog napada u Bagdadu.

Hiljade Iranaca su nakon džuma-namaza izašli na ulice i uzvikuju antiameričke slogane. Najmasovniji protesti se održavaju u Teheranu, Kirmanu, Kumu i Zahidanu.

U sinoćnjem napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen je komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, a Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis.

Ambasador Irana u Bagdadu Masjedi kazao je da se napad dogodio jedan sat iza ponoći i da je ubijeno ukupno deset osoba.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

- Soleimanijeva borba i put ne mogu biti zaustavljeni. Odgovorne čeka bolna osveta - poručio je Hamnei.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.