open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Iranske vlasti: Nevruz provedite u kućama i spriječite nacionalnu katastrofu
Iranske vlasti pozvale su narod te zemlje da predstojeći nacionalni praznik Nevruz provedu u svojim kućama kako Iran ne bi bio suočen s nacionalnom katastrofom zbog širenja korona virusa.
13.03.2020. u 12:32
get url
text

- Prema podacima Zavoda za statistiku, prošle godine je tokom Nevruza unutar Irana putovalo 66 posto populacije. Ukoliko i sada na put krene i polovica tog broja, u zemlji ćemo imati nacionalnu katastrofu. Ostanimo kod kuća - poručio je iranski ministar kulture Abbas Salihi.

On je u poruci na Twitteru naveo da su svi pojedinci dužni da se odgovorno ponašaju kako bi se spriječilo dodatno širenje potencijalno smrtonosnog virusa. I iranski ministar zdravstva je izjavio da dio populacije u Iranu još uvijek ne shvata ozbiljnost ktize te je pozvao građane da ostanu u kućama tokom Nevruza koji se u toj zemlji ove godine obilježava 20. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je zbog širenja korona virusa proglasila "globalnu pandemiju". Nakon Kine i Italije, Iran je treća najteže pogođena zemlja korona virusom s više od deset hiljada zaraženih i 429 preminulih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.