open-navfaktor-logo
search
General Abuhamzeh
Iranski komandant: Čak 35 meta SAD-a su unutar našeg dosega, među njima i Tel Aviv
U petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku ubijen je iranski general Qasem Soleimani
04.01.2020. u 15:54
get url
text

Iranski general Gholamali Abuhamzeh, jedan od komandanata Revolucionarne garde, poručio je da će Iran kazniti Amerikance svuda gdje se nalaze u domašaju Islamske Republike kako bi se osvetili za ubistvo vojnog komandanta Qassema Soleimanija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi iranska novinska agencija Tasnim, general Abuhamzeh je otvorio mogućnost eventualnih napada na brodove u Zaljevu.

Dodao je da Iran sada ima svako pravo da se osveti Sjedinjenim Američkim Državama za smrt vojnog komandanta Soleimanija.

- Hormuški moreuz je vitalna tačka za Zapad i veliki broj američkih razarača i ratnih brodova prolaze tuda - kazao je general Abuhamzeh.

Podsjetio je da je 35 vitalnih tačaka SAD-a u regiji unutar dosega Islamske Republike Iran, uključujući i glavni grad Izraela Tel Aviv, dodajući da je Iran već odavno utvrdio koje su to vitalne tačke Amerikanaca u regionu.

U petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku ubijen je iranski general Qasem Soleimani.

Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa. Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.