open-navfaktor-logo
search
Greška
Iranski komandant: Želio sam umrijeti kada sam saznao da je raketa pogodila ukrajinski avion
Operatoru protivzračne odbrane stigla je informacija da je prema Iranu ispaljena krstareća raketa. S obzirom na pravac kretanja aviona, greškom je prepoznat kao krstareća raketa, istakao je Hajizade
11.01.2020. u 18:55
get url
text

Komandant iranske Revolucionarne garde Emir Ali Hajizade izjavio kako je kako je iranski protuzračni sistem, registrovao putnički avion Ukrainian Airlinesa kao krstareću raketu.

Hajizade je govorio na konferenciji za novinare u Teheranu, nakon što je Generalštab Irana jutros potvrdio da protuzračni sistem te zemlje greškom oborio ukrajinski avion.

Naglasio je kako je zbog napetosti koja je prisutna posljednjih sedmica, protuzračni sistem u to vrijeme proglasio stanje alarma.

-Posebno nakon što su Amerikanci najavili da će izvršiti napade na 52 tačke u Iranu, odbrambene jedinice su proglasile stanje potpunog alarma - rekao je Hajizade.

Naveo je također kako je protuzračni sistem Irana ukrajinski avion registrovao kao krstareću raketu.

-Operatoru protivzračne odbrane stigla je informacija da je prema Iranu ispaljena krstareća raketa. S obzirom na pravac kretanja aviona, greškom je prepoznat kao krstareća raketa - istakao je Hajizade.

Dodao je kako im je žao zbog svega što se dogodilo.

-Želio sam umrijeti kada sam saznao da je raketom pogođen ukrajinski avion. Preuzimamo odgovornost u ovom slučaju. U tom smislu, naš vrat je tanji od dlake, prihvatamo svaku odluku koja bude donesena - poručio je Hajizade.

Generalštab Irana potvrdio je jutros da je putnički avion Ukrainian Airlinesa oboren "ljudskom greškom" dok je nadlijetao "osjetljivu vojnu tačku". 

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

Prije obaranja ukrajinskog aviona, iranska revolucionarna garda izvela je napade na američke baze u Iraku, u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je nešto prije ubijen u američkom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.