open-navfaktor-logo
search
Jubilej
Irfan Hozo slavi 40 godina umjetničkog rada: Uvijek sam slikao bolju stranu Bosne i Sarajeva
Svjestan da su umjetnici najbolji ambasadori, kroz svoja djela uglavnom je prikazivao pozitivnu stranu domovine i rodnog grada, rušeći tako predrasude da je BiH zemlja mržnje, podjela i ratova
22.11.2019. u 19:23
get url
text
Irfan Hozo: Detalj s otvaranja izložbe u Sarajevu

Umjetnik Irfan Hozo obilježio je 40 godina profesionalnog bavljenja umjetnosću, a za veliki jubilej, sarajevsku publiku, počastio je izložbom "Portreti grada" koja je sinoć otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH.

I u najnovijem ciklusu Hozina inspiracija bio je njegov rodni grad, ovaj put kroz poznata lica sa sarajevskih ulica. No, odluka da slika svoje sugrađane zapravo ima dublje značenje jer slikajući njih naslikao je dušu grada.

- Moje heroine i heroji su najobičniji/neobični ljudi jer su svi oni neobični i tu su među nama. Svaki dan kupujemo novine od njih, friziramo se kod njih, čistimo cipele. Bez ikakve selekcije sam ih naslikao, ne brojeći im crvena krvna zrnca. Ispalo je da je moja izložba Bosna u malom, svega i svačega tu ima. Oni nose poruku, mi smo tu, prisutni smo - kazao je Hozo.

Četiri decenije na umjetničkoj sceni za njega su bile više nego pozitivne.

- Bilo je dobrih i loših momenata, ali ovo je takav poziv gdje je ipak pozitivnih stvari puno više. Kada se odvojite od stvarnosti, onda imate svoje djelo pred sobom i to je to. Jednostavno, to je nekakva izolacija, i kada odete u svoj svijet, bude vam i prijatnije i ljepše - tvrdi Hozo.

Svjestan da su umjetnici najbolji ambasadori, kroz svoja djela uglavnom je prikazivao pozitivnu stranu domovine i rodnog grada, rušeći tako predrasude da je BiH zemlja mržnje, podjela i ratova.

- Čini mi se da sam izabrao da vidim onu bolju stranu, a onu lošu da ne vidim. U principu, većina umjetničkih djela govori o ljepoti življenja, o boljoj strani. Naravno, ne mogu ostati nezapažene ni neke druge stvari, koje su slikari vjekovima, kroz svoja djela ili kritikovali ili pokazivali, naprimjer Picassova "Guernica". Nije moglo bez takvih pojava. Naravno da su umjetnici tu da reaguju, daju svoj glas protiv rata, protiv podjela, mržnje... Ja sam izbjegao te teme koje govore o ratu prvenstveno. Imao sam tu Vijećnicu, ali ona najmanje govori o ratu. Više govori o nekoj porušenoj građevini. Nisam baš bio spreman da uđem u takve priče. Ljepota življenja i ljepota stvaranja su me totalno okupirale - pojasnio je Hozo.

Irfan dolazi iz umjetničke porodice, a osim Safeta Zeca koji mu je daidža, i njegov sin Adnan je vrsni umjetnik.

- Imati Safeta za daidžu veliki je stimulans. Moj sin Adnan dobar je grafičar i vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo i zajedno izlagati, jer i ja sam, kao što znate, grafičar - istakao je Hozo.

Irfan Hozo rođen je 1957. u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomski studij završio je u Sarajevu. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Od 1980. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a 1985. priznat mu je status slobodnog umjetnika. Živi i radi u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.