open-navfaktor-logo
search
Naša stranka
Irma Baralija: Zahtijevamo od zastupnika u Skupštini HNK da spase bolnicu "Dr. Safet Mujić"
Ona strahuje da bi odnos prema bolnici mogao dovesti do njene propasti
07.08.2019. u 13:05
get url
text

Na današnji dan prije 10 mjeseci održali su se opći izbori u BiH koji su dali za pravo čelnicima HDZ BiH i SDA da formiraju vlast u HNK, saopćila je Naša stranka.

-Rezultat rada novih-starih koalicionih partnera je blokada rada najvišeg zakonodavnog tijela u Kantonu, Skupštine HNK, zbog nemogućnosti da se pomenute dvije stranke dogovore oko izbora rukovodstva Skupštine. Tako se u posljednjih šest mjeseci nije održala niti jedna sjednica Skupštine HNK, iako su zastupnici i zastupnice uredno primali svoje plate u istom periodu - dodaju u saopćenju. 

-Šteta po građane i građanke HNK nije samo finansijska, u smislu da plaćamo nerad i neodgovornost zastupnika, ona je mnogostruka na svim društvenim poljima. Pogledajte u kakvu su situaciju doveli mostarsku bolnicu Dr. Safet Mujić! Po izvještajima Federalne revizije, bolnica je u milionskim dugovima, što ljudi već godinama primjećuju na uslugama i lijekovima koji su im dostupni u ovoj ustanovi. Iz uprave bolnice kažu da su se obraćali u više navrata Skupštini HNK jer je ona osnivač i kao takva odgovorna za stanje u bolnici, ali odgovor nikad nisu dobili. Kako će i dobiti odgovor kad su zastupnici i zastupnice već šest mjeseci na plaćenom godišnjem odmoru - izjavila je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke. 

Ona strahuje da bi odnos prema bolnici mogao dovesti do njene propasti. Upoređuje to s odnosom prema Aluminiju i drugim za život građana u HNK, krucijalnim pitanjima.

-Zahtijevamo od zastupnika i zastupnica u Skupštini HNK da se pojave na svom radnom mjestu i počnu zarađivati platu. Nikakav 'ugrožen nacionalni interes' ne može biti isprika za nereagovanje na gašenje najvećeg privrednog giganta u HNK, mostarskog Aluminija, nerješavanje pitanja regionalne deponije Uborak kao i dozvoljavanje da i bolnica Dr. Safet Mujić, kao i Sveučilišna bolnica Bijeli brijeg, po uzoru na Aluminij, potonu u milionska dugovanja. Ako kasti nacionalnih stranaka ovo nisu dovoljno važni i dovoljno životni problemi, nama jesu i insistiramo da ih riješe - kazala je.

Danas se oglasio i Kantonalni odbor Demokratske fronte HNK koji je pozvao zakonske osnivače Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" da se odazovu na svoje obaveze i odgovornosti i kako bi imali stabilan medicinski centar Dr. Safet Mujić.

-Skupština  kao osnivač u punoj je obavezi u zakonskim okvirima riješiti nastalu situaciju i iznaći rješenje i isplatiti postojeći dug. Obustavom rada mogu nastati dalekosežne posljedice kako po uposlene tako po zdravstvenu njegu građana - naveli su iz DF-a.

U rješavanja problematike Kantonalne bolnice, dodali su, treba da se u svom kapacitetu i nadležnostima zainteresuju nadležno entitetsko Ministarstvo zdravstva kao koordinaciona institucija  kada je zdravstvo u FBiH u pitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.