open-navfaktor-logo
search
Životna priča
Irnad Tahirović: Krajišnik koji se vratio iz inostranstva otvorio prvi pub u rodnom Cazinu
Cazinjanin Irnad Tahirović od osnovne škole na različite načine radi u ugostiteljstvu. Od prvog džeparca koji je zaradio kao dječak radeći u kafiću prešao je dug put i danas je ponosni vlasnik prvog pubu u rodnom gradu.  
30.07.2022. u 14:00
get url
text

Ugostiteljstvo je odmah zavolio i izabrao za buduće zanimanje, tako da je završio i Srednju turističku školu u Cazinu, a praksu je obavljao u porodičnom restoranu u centru grada. Nakon srednje škole upisao je Fakultet za turizam i ugostiteljstvo u Banja Luci. Školovanje je planirao nastaviti u Švicarskoj, no nije, jer je po dolasku u ovu zemlju odmah počeo da radi, tako da se morao vratiti u BiH.

U domovinu se vratio 2008. godine kada je se i oženio. Vratio je se i ugostiteljskom poslu jer je oduvijek volio kontakt i komunikaciju sa ljudima.

- Kada se otvorio tržni centar Ljiljan, iznajmio sam prostor i počeo raditi zajedno sa dva prijatelja. Naš lokal je bio najbolji u to vrijeme, imali smo zabave, svirala su dva benda, a žurke su se održavale do sedam sati ujutru. Dolazili su nam gosti svih generacija, od 7 do 77. Taj lokal, koji sam nazvao Captain Morgan, već deset godina radi najbolje u cijelom Cazinu. Najbolje smo radili prije korone, a poslije smo, kao i svi doživjeli stagnaciju. Potom mi je prijatelj dao ideju da na izlazu iz grada uzmem prostor i napravim kafić. Ja sam rekao da će to biti prvi pub u gradu - kaže Irnad Tahirović.

Ideje za rad i izgled njegovog Morgan puba pronalazio je na putovanjima, a nešto je, kaže, "uzeo" i od poznatih sarajevskih pubova "Vučko", "City Pub"..., koje redovno obiđe kada boravi u glavnom gradu.

- Volim pub, tu atmosferu, hranu, ukus piva. Dva - tri mjeseca je trajalo uređivanje puba. Postigli smo dogovor i sa dobavljačima piva, tako da Cazinjani sada imaju priliku da uživaju u brendovima piva koji ranije nisu bili kod nas u ponudi. Imamo četiri vrste točenog piva, te deset vrsta flaširanog piva. Imamo sva piva Carlsberg grupacije, tamno, svijetlo, pšenično, Tuborg, Carlsberg, Pan, Grimbergen... Kada je hrana u pitanju, u ponudi imamo svu tu „pubovsku“ hranu - burgere, nuggetse, girice, krompiriće, kobasice. Kapacitet prostora je oko 200 ljudi. U narednom periodu imamo dogovorene nastupe nekoliko bendova iz Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, a dolaziće i bendovi iz regiona da sviraju kod nas - govori poznati cazinski ugostitelj.

Svečano otvorenje puba je nedavno upriličeno, a gosti su uživali i otišli kućama sa pozitivnim utiscima.

- Prema reakcijama se može vidjeti koliko su ljudi sretni. Neki gosti su nam rekli da smo ih vratili u vrijeme od prije 20 godina i bili su oduševljeni atmosferom. Važno je napomenuti da je naš pub možda jedino mjesto u gradu za ljubitelje rocka, jer narodnu muziku, koja je zavladala kafićima, ne puštamo - kaže Tahirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.