open-navfaktor-logo
search
Crnogorski umjetnik
Irvin Masličić predstavio vodeni svijet: Najteže je izlagati u Sarajevu
Trideset slika rađenih u tehnici ulje na platnu na kojim vladaju školjke, ribe, korali, fosili… iz misterioznih vodenih dubina, sarajevska publika može pogledati na izložbi "Aquarius" u galeriji "Roman Petrović"
09.10.2019. u 19:27
get url
text
Irvin Masličić: bio student sarajevske likovne akademije

Prizori iz vodenih dubina, dostupni samo oku iskusnih ronioca, na slikarska platna prenio je crnogorski umjetnik Irvin Masličić. Trideset slika rađenih u tehnici ulje na platnu na kojim vladaju školjke, ribe, korali, fosili… iz misterioznih vodenih dubina, sarajevska publika može pogledati na izložbi "Aquarius" u galeriji "Roman Petrović".

- Slike Irvina Masličića imaju polazište u impresiji, doživljaju, dubokom osjećanju I čudnoj povezanosti mladog umjetnika sa podvodnim svijetom. Tajanstveno morsko dno, ribe, korali, školjke i fosili rasuti po površini platna hipnotički uvlače posmatrača do samozaborava u začudnu, podvodnu atmosferu. Ovaj efekat "uranjanja" posmatrača u sliku autor postiže ne pukim, mimetičkim, narativnim saopštavanjem vizuelnih svojstava morskog dna i bića koja žive na njemu, već znalačkim, nepogrješivim registrovanjem suštinskih odlika tog svijeta I njihovim maštovitim prevođenjem u autonomni likovni jezik- piše u recenziji Ljiljane Karadžić objavljene u katalogu izložbe.

Irvin Masličić, završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Radoslava Tadića 2006. godine, a član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), od 2008. godine. Do sada je imao 15 samostalnih i više od 40 kolektivnih izložbi, a učesnik je i 27 međunarodnih likovnih kolonija i simpozijuma. Radi kao likovni urednik u Javnoj ustanovi (JU) Centar za kulturu Berane.

- Prvi put izlažem u Sarajevu, i uvijek mi je bila želja da se predstavim sarajevskoj publici, jer za ovaj grad me veže dosta emocija i lijepih trenutaka koje sam tu imao kao student. I želio sam da se izložba dogodi onda kada budem spreman, kada to bude perfektno, jer ipak, tu su moji profesori I kolege, nije jednostavno stati ispred njih. Ova izložba je koncepirana tako da hronološki prati moj razvoj od završetka studija do današnjih dana. Moj hobi je ribolov i ronjenje, i sve što vidite na platnima product je mojih osjećanja, koje sam reflektovao na platnu. Pored ovog ciklusa razvijam još nekoliko njih, ali po ovom sam prepoznatljiv - kazao nam je Masličić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.