open-navfaktor-logo
search
Ponos Zenice
"Iskovan" prije 76 godina: Čelik slavi rođendan i vjeruje u bolje dane
Na današnji dan 1945. godine osnovan je Nogometni klub Čelik.
16.06.2021. u 08:14
get url
text

S prvim beharom u oslobođenoj Zenici osnovala ga je grupa ratnih veterana koji su činili Juro Primorac, Ilija Marković, Slavko Trbojević, Zdenko Mazanek, Rašo Bačevina, Milivoje Čelić i Mehmed Haramandić.

Mazanek je bio taj kojem je pripala čast da klubu u oslobođenoj Zenici da ime koje zvučno simboliše grad čelika i metalurga - Čelik!

Čelik je tokom svog takmičarskog puta odigrao veliki broj utakmica, počevši od regionalne, republičke lige bivše države, pa sve do Premijer lige Bosne i Hercegovine, čije su društvo Zeničani napustili na kraju sezone 2019/2020.

Brojni problemi koji su mučili ili još muče ponos svih Zeničana na put oporavka krenuo je iz najnižeg ranga, a nakon što su proteklu sezonu apsolvirali na pravi način, već od naredne Čelik će se takmičiti u Drugoj ligi FBiH grupa Centar.

Tokom svoje historije Čelik je u nekoliko navrata nastupao u UEFA-inim takmičenjima. Prvi put je to bilo u sezoni 1970/1971, kada je u svojoj debitantskoj sezoni došao do titule pobjednika Mitropa kupa pobjedom u finalu protiv austrijskog Salzburga. Sezonu poslije (1971/1972), Zeničani su odbranili titulu pobjedom nad Fiorentinom.

I u sezoni 1972/1973 Čelik je igrao finale, ali su tada poraženi. U Srednjoevropskom kupu Čelik je igrao i u sezonama 1974/75 i 1979/1980, kada je ovaj kup dobio i naziv Intertoto kup.

Preostala dva nastupa u Intertoto kupu Čelik je zabilježio kao predstavnik Bosne i Hercegovine 2001. i 2008. godine. Navijačima Čelika posebno će ostati u sjećanju ljeto 2001. godine, kada su na prepunom Bilinom polju savladani turski Denizlispor i belgijski Gent, a Crno-crvene je jedan gol dijelio od susreta sa njemačkim velikanom Werderom.

U evropskim kupovima, Čelik je do sada odigrao 38 utakmica, uz učinak od 23 pobjede, šest remija, i devet poraza.

Ovih dana rukovodstvo i navijači Čelika vode veliku borbu za svoj klub, a već duže vrijeme nezadovoljni su odnosom Gradske uprave Grada Zenice i prvim čovjekom grada, Fuadom Kasumovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.