Zatražili očitovanje

Islamska zajednica u BiH o prisustvu Bajre ef. Džafića na prazničnoj svečanosti u RS

Objavljeno: 12.01.2019. u 12:44

Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih organa kao i samog imama

Imam Džafić prisustvovao samo obilježavanju Božića

FOTO: Arhiv

Nakon što su se u medijima pojavila informacija kako je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Doboj Bajro ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik "Dan RS-a", Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih organa kao i samog imama.

- Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju neustavnog "dana RS-a". Proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta je još u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene. Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh. entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina, saopćeno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije