open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava FBiH
Isović nakon imenovanja za direktora: Pravda i zakon su pobijedili, ali moglo je ovo i bez suda
Šerif Isović, nakon što ga je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas konačno imenovala za direktora Porezne uprave FBiH, a nakon nekoliko godina opstrukcija ministara iz reda SBB i HDZ-a, za Faktor je kazao kako se nada da će se ispraviti nepravda i prema Poreznoj upravi.
28.08.2020. u 14:40
get url
text

- Hvala Vladi FBiH na ukazanom povjerenju i imenovanju. Draže bi mi bilo da je ovo imenovanje izvršeno u redovnoj proceduri, a ne kao posljedica izvršenja sudske presude. U konačnici, pravda i zakon su ovaj put pobijedili i nadam se da se ovom pobjedom otvara i put za pobjedu Porezne uprave u smislu da ona postane moderna, pravedna, racionalna, efikasna, transparentna i poštovana institucija. Nadam se da će se kroz budžet Poreznoj upravi osigurati dovoljna materijalno-finansijska i sva druga sredstva da ona može izvršavati sve obaveze iz svoje nadležnosti. I, da će se u periodu koji je pred nama ispoštovati preporuke Međunarodnog monetarnog fonda za reformu Porezne uprave - rekao je Isović.

Podsjećanja radi, još u decembru 2017. godine je završena konkursna procedura za direktora Porezne uprave FBiH. Od osam kandidata najbolje rangirani, odnosno jedini koji je zadovoljio uvjete je Šerif Isović, tadašnji v. d. direktora PU FBiH. Tada je i Agencija za državnu službu FBiH je dala svoje mišljenje u kojem je konstatovano da su ispunjeni uvjeti da se Šerif Isović postavi za direktora.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 8. februara 2018. godine trebala potvrditi imenovanje Isovića, ali to se nije desilo jer su ministri iz SBB-a i HDZ-a glasali protiv te odluke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.