Bosna i Hercegovina ima mnogo velikih fudbalskih imena, ali, uz dužno poštovanje prema svim legendama, trenutno je jedno ispred svih. Edin Džeko!

Kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine najbolji je strijelac naše zemlje svih vremena, igrač je sa najviše nastupa u dresu Zmajeva, fudbaler koji promoviše BiH gdje god stigne i u dresu bilo kojeg kluba igra.

Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Prošao je sve selekcije omladinskog pogona Plavih, a na današnji dan prije 16 godine ispisana je historija bh. fudbala.

Dijamant je za Želju debitovao 3. augusta 2003. godine na utakmici protiv Žepča. Za Plave je odigrao 40 utakmica te postigao pet golova.

- Za Željezničar sam debitovao u Žepču. Mislim da je rezultat bio 2:1 za Žepče. Trener Amar Osim priliku za igru dao mi je u 80. minuti. Sjećam se da mi je rekao: "Uđi, zabij dva gola i izađi". Nikad neću zaboraviti to vrijeme i osjećaj. Neopisivo je bilo nositi dres voljenog kluba. Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri - izjavio je Džeko prije nekoliko godina za jedan od magazina FK Željezničar.

Džeko je sa Wolfsburgom pokorio Njemačku, bio je najbolji strijelac Bundeslige. U dresu Manchester Cityja osvojio je Englesku, u dresu Rome postao najbolji strijelac Serie A...

Za A reprezentaciju BiH debitovao je 2. juna 2007. godine protiv Turske kada je postigao i prvi gol za Zmajeve, a sve ostalo je historija...