navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kućni budžet

Isplati se: 17 stvari koje je bolje kupovati u većim pakovanjima

Iako prevladava mišljenje da kupnjom velikih pakovanja štedite ogroman novac svakog mjeseca, to nije tačno. Zapravo, kupovinom veće količine artikala često riskirate da ih bacite.  

Objavljeno: 07.03.2020. u 17:40
get url
text

No uz pametnu pripremu prije odlaska u trgovinu, ipak možete profitirati ako kupite veliko pakovanje, piše Msn. Donosimo popis 17 artikala koje se isplati uzeti u većoj količini.

1. Maslac

Iako ne razmišljate često o osnovnim namirnicama u kuhinji, dobro će doći kašika maslaca da doda malo okusa omiljenom kolaču. Ako ste među onima koji često peku kolače, maslac je uvijek dobro imati pri ruci. Pritom je pametno iskoristiti akcije kad se obično po nižoj cijeni prodaju veće količine.

2. Pivo

Umjesto da odmah zgrabite pakovanje od šest piva za tulum kod prijatelja, razmislite o nešto skupljoj verziji koja sadrži 24 piva u pakovanju. Dugoročno, uštedjet ćete novac i napuniti frižider.

3.  Toaletni papir

Za razliku od kvarljivih namirnica, toaletni papir može stajati u ormaru godinama. Stoga se nemojte ustručavati kupiti veliko pakovanje, pogotovo ako je na akciji. To će vas u konačnici koštati manje nego da kupujete pojedinačne role.

4. Orasi i orašasti plodovi

Uvijek je dobro u kući imati zdrave grickalice, a uštedjet ćete više novca ako kupujete u velikim pakovanjima. Višak možete zamrznuti, a potom i bez problema odmrznuti ako vam zatreba.

5. Baterije

Kupnja punjivih baterija u velikom pakovanju možda nije dobra ideja, no kupnja litijskih ili alkalnih verzija svakako jest. Imaju dugačak rok trajanja ako ih skladištite na odgovarajući način, pa nećete biti izvan sebe sljedeći put kad vam se potroše baterije u daljinskom upravljaču u gluho doba noći.

6. Školski i uredski pribor

Septembarski povratak u klupe za roditelje može biti popriličan finansijski šok. Zato je pametno kupovati olovke i sveske u velikim pakovanjima. Višak uvijek možete spremiti za sljedeću godinu. Isto vrijedi i za uredski pribor jer rezervna hemijska olovka nikad nije višak.

7. Tjestenina

Sve dok suhu tjesteninu čuvate u nepropusnim spremnicima i na tamnom mjestu, omiljena večera može potrajati i do dvije godine. Za one večeri kad ne stignete u kuhinji stvoriti čudo, dobar je osjećaj posegnuti u špajz i izvući špagete ili krpice.

8. Deterdžent za rublje

Svaka majka zna da je najgori trenutak u danu kad se sprema oprati prljavi veš svog djeteta nakon tjelesnog odgoja, a zatim shvati da nema više deterdženta. Spriječite taj scenarij iz noćne more kupujući velika pakovanja. 

9. Pasta za zube

Umjesto da uzmete pojedinačno pakovanje paste zato što košta nekoliko maraka manje od pakovanja sa dvije ili tri paste, odaberite veće pakovanje. Dugoročno ćete uštedjeti više novca.

10. Vreće za smeće

Budući da ih proizvođači rade u kompaktnim pakovanjima, lagano ih je spremiti i ne zauzimaju puno mjesta. Stoga ih možete kupiti unaprijed, pa bezbrižni uživati znajući da ste dobro obezbijeđeni.

11. Sapun

U kupaonskom ormariću držite veliko pakovanje tekućeg sapuna za ruke iz kojeg prelijevate potrebnu količinu u dispenser koji koristite. Uvijek ćete moći dobro izribati ruke, a dodatno ćete i uštedjeti.

12. Riža

Riža je jedna od rijetkih namirnica koja može trajati doslovno zauvijek. Zato je dobro imati je kod kuće za nepredviđene situacije, ili u slučaju da ne možete do trgovine.

13. Darovne kartice

Kupujući ih u većim pakovanjima, često možete ostvariti značajan popust na darovne kartice. To će dobro doći kad ne znate što biste nekome darovali za rođendan ili drugu proslavu.

14. Sijalice

Osim ako živite u mračnoj pećini, uvijek su vam potrebne rezervne sijalice. Stare mogu pregorjeti ili se istrošiti, i to najčešće u najnezgodnije vrijeme. Zato je dobro samouvjereno posegnuti u ladicu za spasonosnom zamjenom.

15. Vitamini

Ako vas lokalna apoteka nagrađuje kao redovnog kupca, iskoristite to kako biste ostvarili popust na kupnju vitamina. U sezoni gripe i prehlade uvijek dobro dođe malo osnaživanja imuniteta.

16. Pahuljice

Zbog porasta cijene pšenice, pahuljice mogu biti vrlo skupe. Stoga razmislite o kupovini velikih pakovanja kako biste uštedjeli novac.

17. Ekstrakt vanilije

Vanilija u lokalnoj trgovini može koštati i do pet puta više nego u velikim trgovačkim lancima. Stoga uzmite veliko pakovanje i uštedite novac.