open-navfaktor-logo
search
Pariz
Ispod katedrale Notre Dame tokom obnove naišli na iznenađenje
Arheolozi su pronašli drevni olovni sarkofag ispod katedrale Notre Dame zajedno s fragmentima krovnog paravana, koji nudi novi uvid u histroiju zgrade koju trenutno rekonstruiraju nakon razornog požara 2019. godine.
17.03.2022. u 08:52
get url
text

U Notre Dameu, koji datira iz 12. vijeka, radi se na iskopavanju unutar katedrale kao mjere predostrožnosti prije postavljanja skela potrebnih za restauraciju drvenog grebena visokog 100 metara.

- Pod poprečnog prijelaza otkrio je ostatke izuzetnog naučnog kvaliteta - rekla je francuska ministarka kulture Roselyne Bachelot, dodajući da su radovi na iskopavanju produženi do 25. marta.

Mjesto iskopavanja leži ispod kamenog sloja koji datira iz 18. vijeka, ali neki niži nivoi sežu čak do 14., a neki i početka 13. vijeka, saopćilo je Ministarstvo kulture.

Christophe Besnier iz francuskog Nacionalnog arheološkog instituta rekao je da su uspjeli "poslati" malu kameru unutra koja je pokazivala ostatke tkanine, organske materije kao što su kosa i ostaci biljaka, piše Reuters, prenosi CNN.

- Činjenica da su te biljke još uvijek tu ukazuje da je sadržaj vrlo dobro očuvan - dodao je on.

Arheolozi su rekli da je olovni sarkofag vjerovatno pripadao visokom dostojanstveniku i da bi mogao datira iz 14. vijeka, što bi ga - ako se potvrdi - činilo spektakularnim nalazom.

Iskopavanje je također otkrilo jamu neposredno ispod poda katedrale, koja je vjerovatno nastala oko 1230. godine, kada je Notre Dame, jedan od najstarijih primjera francuske gotike, bio u izgradnji.

Požar u Notre Dameu šokirao je Francusku, a uplakani Parižani i zaprepašteni turisti su s nevjericom gledali kako se vatra obrušila na toranj katedrale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.