Ispovijest jedriličarki koje su pet mjeseci plutale po Pacifiku: Bilo je strašno

Objavljeno: 30.10.17 u 16:06

Dvije jedriličarke s Havaja nedavno su pronađene nakon što su Pacifikom plutale gotovo pet mjeseci.

Jennifer Appel, Tashu Fuiavu i njihova dva psa pronašla je u srijedu američka mornarica 1.500 kilometara od obale Japana.

- Kad sam vidjela sivi brod na horizontu, moje srce je skoro iskočilo jer sam znala da će nas spasiti. Prije toga sam mislila da ćemo u ruku od 24 sata umrijeti - kazala je Appel za NBC News.

Na put od Havaja do Tahitija, koji je trebao trajati mjesec, krenule su 3. maja, međutim ubrzo im se za vrijeme nevremena pokvario motor broda i komunikacijske veze.

- Nikakva pomoć nije dolazila do nas jer smo bile usred ničega - dodala je Fuiava.

Preživjele su zahvaljujući jednogodišnjim zalihama hrane, a na brodu su imale i pročišćivač vode. Najveći problem, kažu, bili su im morski psi.

- Preživjele smo dva napada. Bilo je stravično. Prvi put smo naletjele na skupinu tigrastih morskih pasa. Iduće večeri druga skupina došla je do nas i počela se zabijati u trup broda. Pitale smo se je li to naš posljednji dan na životu. Molila sam se na koljenima da ostanemo u komadu. Nikada se u životu nisam toliko bojala. Tri bi bili s jedne strane broda, dva s druge, i stvarali su valove kako bi potopili brod. Imale smo sreće jer je brod bio čvrst - kazala je Fiuava i zahvalila Bogu što su spašene.

Punih 98 dana slale su sos signale nadajući da će ih spasiti. Nakon gotovo pet mjeseci uočio ih je tajvanski ribarski bord koji je kontaktirao obalnu stražu.

- Sjeverni Pacifik je stvarno opasan zimi... Sretne su što su žive i što su ih ribari locirali. Morske struje mogle su ih lako odnijeti još dalje od obale - kazao je Curtis Ebbesmeyer, okeanograf i stručnjak za olupine.