open-navfaktor-logo
search
Život
Ispovijest mladog oca: Kad se naš sin rodio, supruga nije mogla podnijeti što ima Downov sindrom, otišla je
Evgeni Anisimov (33) iz Rusije nije mogao ostaviti svog sina u sirotištu iako mu je to supruga sugerirala.
15.10.2020. u 08:05
get url
text

Maleni Misha rodio se sa Downovim sindromom, a njegova majka se nije mogla nositi s tim pa ih je napustila. Evgeni je dječaka odlučio odgajati sam.

Ovaj mladi otac odlučio je svoju priču podijeliti s javnosti kako bi, kaže, pokazao svijetu koliko su djeca s ovakvom dijagnozom divna, ali i kako bi motivirao druge roditelje da nikada ne odustaju već skupe hrabrost i suoče se sa izazovima, posebno kada su njihova djeca u pitanju.

Djeca sa Downovim sindromom imaju predivnu, vedru i optimističnu osobnost zbog čega ih nazivaju i djecom Sunca. Ukoliko odrastaju u zdravoj i sretnoj porodici, imaju sve šanse za normalan život. Evgeni smatra da je edukacija izuzetno važna jer neznanje vodi strahu i predrasudama, ali i drastičnim potezima kakav je napravila njegova sad bivša supruga kada ih je ostavila.

- Trenutak sreće nakon njegovog rođenja trajao je tačno jednu minutu i 39 sekundi kada nam je doktor rekao: "Bojim se da vaša beba ima Downov sindrom". Nisam znao šta napraviti, ali smatrao sam kako je moj zadatak u tom trenutku isključiti emocije i podržati suprugu jer sam vjerovao da će joj biti teško - prisjetio se i dodao da su potvrdu dijagnoze čekali nekoliko dana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

С некоторым опозданием спешу поделиться нашим с Мишей первым праздником: Днем рождения! 28 августа нам исполнился один годик! Несмотря на ветренную погоду праздник удался!! Первая фотосессия сменилась первым походом в кафе!!! Т.к. в меню не было молочка, Мишка светской беседе предпочел крепкий сон :) Друзья! Снова выражаю Вам свою и Мишкину благодарность!!! Спасибо!!! Спасибо @prekrasnovamariika за замечательного зайчика/кролика (мне кажется, они с племяшкой до сих пор спорили бы, кто это!) из @stranaulybokpm !! Спасибо друзья!! Огромное спасибо фотографу: @inna_ostaali_photo ! Для меня до сих пор загадка, как можно оставаться позитивной и жизнерадостной с таким тревожным папой, как я, и неожиданно-капризным Мишей:) Спасибо!!! Венец благодарственных слов хочется произнести в адрес @moya_krovinushka! Елена и Татьяна Константиновна! Спасибо Вам большое за поддержку!!

A post shared by Евгений Анисимов (@evgen_tyz) on

Koliko god je odlučio biti jak, emocije su ga preplavile. Izašao je iz bolnice i zaplakao.

- Nisam dugo plakao, no kasnije su me te suze posramile. U mom se životu, uostalom, ništa nije promijenilo. Sve se dogodilo kako smo planirali, rodio mi se sin - nastavio je.

Iste večeri je sjeo za kompjuter i saznao puno toga o ovoj dijagnozi i djeci koja imaju Downov sindrom.

- Nisam znao ništa o dijagnozi svog sina. Sjetio sam se samo strašne fotografije iz sovjetskog udžbenika iz biologije. Otišao sam na internet i istraživao. Saznao sam za Evelinu Bledans i njenog Semjona, koji je rođen u istom rodilištu kao i Misha. Doznao sam da su u Europi ljudi s Downovim sindromom dobro socijalizirani, mogu samostalno živjeti i raditi - priča ovaj hrabri otac.

Kaže da to saznanje nije utjecalo na njegovu odluku jer je odmah znao da nikada ne bi mogao napustiti svoje dijete, ali njegova supruga nije bila spremna za ovu vrstu odgovornosti.

Već je maštao kako će zajedno uživati u zalasku sunca, kako će ga voditi na roštilj, kako će živjeti svoj život koji će se nekima možda činiti nesretnim, ali to će biti njihov život.

- Ni u jednom trenutku nisam pomislio ostaviti sina u sirotištu, to bi bilo nehumano. Supruga i ja smo se ubrzo razveli, a ja sam započeo svoj novi život kao samohrani otac "sunčanom" djetetu - nastavio je.

- Moja supruga i ja uvijek smo imali dobar i iskren odnos. Bilo je različitih perioda, uspona i padova, nedostatka novca, odvojenosti. Ja sam miran tip čovjeka, navikao se prepustiti svemu, prilagoditi se. Prijatelji su me čak ironično zvali "papučarom". Ali u ovom slučaju sam čak bio spreman na sukob, pokušao sam je uvjeriti da bismo mogli prevladati ovu situaciju. I sukob nas je razdvojio. Sad razumijem da se bojala - dodao je.

Naglašava da se ne smatra nikakvim herojem, kako ga neki nazivaju, već mu je bilo sasvim normalno i prirodno ostati uz sina kojem je itekako potreban. Kaže da Mishu odgaja najbolje što zna i umije.

Sa malenim ide na razne aktivnosti koje pomažu njegovom fizičkom i mentalnom razvoju.

- Svojim primjerom želim nadahnuti one ljude koji su ili će biti u istoj situaciji kao i ja. Želim im poručiti: "Ne bojte se! Sve će biti uredu!" - zaključio je, a prenosi Bored Panda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.