Roditelje iz BiH koji su matične ćelije povjerili na čuvanje švicarskoj firmi Cryo Save, a onda doznali da je Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad, muče brojna pitanja.

Iako ih je donekle umirila informacija da je materijal prebačen u Poljsku, ipak ih brine jer nije poznato da li su sve matične ćelije stigle do poljske banke, s obzirom na to da su čuvane na više lokacija.

Zabrinuta majka iz Mostara, koja je prije nekoliko godina pohranila matične ćelije od prvog djeteta, a sada je u procesu procedura za drugo dijete, u nedoumici je šta da čini.

-Najviše me brine šta su sve ovo vrijeme radili s tim ćelijama, da li su iskorištene u pogrešne svrhe. S druge strane, ne znam šta da sada radim s drugim djetetom. Stigli su rezultati da je pohrana obavljena i da trebam uplatiti 400 eura, i tako svaki mjesec- priča ova Mostarka.  

Zadnji put je od Cryo Save, dobila mail 26. juna ove godine u kojem stoji da su matične ćelije premjestili u Varšavu, u firmu Polski Bank Komorek Macierzystiych (PBKM), najveći evropski centar u Varšavi, za usluge čuvanja ćelija, te da će biti obaviještena o daljem toku.

No, dvije godine ranije, iz njihove kancelarija u Beogradu, nastavlja majka, dobila je poziv u kojem je pojašnjeno da je Bio Save  preuzeo Cryo Save, te da se ništa ne brine jer je banka samo promijenila ime.

-Rečeno mi je tada da se ništa ne brinem, da su matične ćelije i krv iz pupčanika, dijelom pohranjene u Belgiju, a dijelom u Švicarskoj. Jedno u jednoj državi drugo u drugoj. S obzirom na to da sam dobila certifikat osjećala sam se bezbrižno, i nisam više obraćala pažnju. Sada kako sam trebala pohraniti ćelije od drugog djeteta doznam da Cryo Save nije više Bio Save, već da je sada Swiss Stem Save, potpuno treća firma. Da su sve informacije preuzeli od Cryo Save. Ni tada se nisam brinula. U razgovoru sa njihovim predstavnikom doznajem da sve ide kako treba- priča ona.

Jedini što joj je tada rečeno jeste, da su zbog manjka posla zatvorili kancelariju u BiH, da je predstavništvo ostalo u Srbiji. Nakon potpisanog ugovora, na rezultate nalaza je čekala tri mjeseca.

-U utorak mi stiže nalaz nakon tri mjeseca da je pohranjeno, iako sam sa prvim djetetom čekala samo mjesec, i stiže faktura da uplatim. U ugovoru mi izričito piše da ako kasnim sa ratama, sudskim postupkom će se tražiti da se uplati cijeli iznos, bez zateznih kamata- ističe.

Predstavnica Swiss Stem Save, sa kojom je ranije sarađivala, ne zna pojedinosti o nastaloj aferi, no ne vidi mjesto za paniku, obzirom da je sve, po njenim riječima, provjereno. Upućuje je na kontakt u Beogradu. 

Na broj u Beogradu se niko nije javljao. Kontaktiravši Varšavu, dobije tračak nade.

-Prvo su me pitali da li su ćelije pohranjene u PBKM ili putem Cryo Save, te da se obratim putem maila, što sam i učinila. Jedan od koraka je bio da li sam klijent Cryo Save. Nakon potvrdnog odgovora sam mogla popuniti formular. Odgovor mogu očekivati za 6 sedmica. Ali mi na mail nije stigla potvrda da li je upit stigao –govori ova majka, koju je cijela dodatna situacija malo ohrabrila, no i dalje crv sumnje čini svoje.

Suprug joj je tvrdi, paranoičan, čak misli da je certifikate mogao ispuniti bilo ko. U velikoj je dilemi šta dalje činiti.