navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ispucale usne nisu samo rezultat hladnoće i vjetra

Suha, ljuskava ili ispucala koža na usnama uobičajena je pojava za hladnih vremena, ali može se dogoditi bilo kada u godini i svakome.

Objavljeno: 07.12.2021. u 17:41
get url
text

- Kad su usne previše suhe, počinje bolno pucanje i ljuštenje - objašnjava dr. Audrey Kunin, certificirana dermatologinja.

Evo šta uzrokuje suhoću i ljuštenje usana:

Vremenski uvjeti

Suhi zimski zrak može iscrpiti vlagu s vaših usana. Isto vrijedi i za vjetrovite uslove.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), krivac može biti i previše sunca. Oštećenja od sunca mogu isušiti vaše usne i dovesti do pucanja i ljuštenja (posebno ako niste dosljedni u nanošenju SPF-a).

Dehidracija

Suhoća ispucalih usana također se može pojaviti ako niste dobro hidratizirani, prema AAD-u. Jedan od efekata dehidracije je suhoća kože, a ona se proteže i na kožu vaših usana.

Ostali znakovi dehidracije uključuju žeđ, tamnožuti urin, glavobolju, osjećaj umora ili usporenosti i zatvor.

Alergije na određene proizvode

Ispucalost usana može prouzrokovati i vaš ruž jer "sastojak propil galat u ružu može uzrokovati kontaktnu alergiju", kaže dr. Kunin. Ako ste počeli koristiti novi ruž i primijetili da su vam usne suše nego inače, možda biste trebali prestati koristiti taj proizvod.

Također bi probleme mogla stvarati i vaša pasta za zube. Neke paste sadrže guaiazulen ili natrijev lauril sulfat (SLS), koji mogu uzrokovati kontaktnu alergiju ili iritaciju kože, kaže dr. Kunin.