Ispunili srca i vratili osmijeh: Korisnici narodne kuhinje iftarili u sarajevskom restoranu

Objavljeno: 08.06.17 u 15:05 Autor: S. Karaica

Realizatori projekta "Ispunimo srca, vratimo osmijeh" organizirali su sinoć u Sarajevu iftar za 20 korisnika narodne kuhinje. Mnogima od njih ovo je bila prvu posjeta nekom restoranu.

- Možda nismo ni svjesni činjenice koliko je u svijetu gladne i žedne djece, omladine, staraca. Ne znamo osjetiti njihovu bol, pustiti suzu kada za iftar imamo pun stol hrane, a možda nam najbliži komšija osim vode nema čime okončati post. Ovo je idealna prilika da se stavimo u kožu onih koji nemaju, da osjetimo patnju drugoga kako bi mogli da je prepoznamo i barem malo pomognemo. Ponosni smo što je 20 korisnika Narodne kuhinje osjetilo čar zajedničkog iftara, što smo bogatiji za nove prijatelje, životne priče i saznanja - kazala je za Faktor članica projekta Azira Softić i zahvalila restoranu Konyali "koji je dokazao da postoje humani ljudi“.

Žena, koja svakog dana ide po obrok u narodnu kuhinju, skromno je kazala da joj je ovo jedan od ljepših događaja u životu. Živi sama, nema nikoga. Oduševljena je prilikom da posjeti restoran i da se druži.

- Bilo mi je baš lijepo. Dragi Allah dž.š. nek nagradi sve koji su nam ovo omogućili. Ovo mi je prvi put da me neko pozove na iftar - kazala je.

Ovaj iftar, kao i sve druge aktivnosti u okviru projekta realiziraju se uz pomoć donatora. Projekat "Ispunimo srca, vratimo osmijeh" pokrenula je grupa entuzijasta s ciljem podrške osobama s invaliditetom.

- Projekat je zamišljen tako da pruži priliku osobama sa invaliditetom da nauče više o raznim profesijama, a da im se istovremeno pruži prilika za razmjenu iskustava. Da pokažu ono čime se oni bave, te da i mi od njih nešto naučimo. Ono što je posebno zanimljivo jeste da tokom druženja mogu uživati u tretmanima naših frizerki koje ih šišaju i prave im frizurice - pojašnjava Softić.

Misija im je da svakog mjeseca posjete jedno udruženje u Kantonu Sarajevu i nedjelju provedu u njihovom društvu na koristan, edukativan i zabavan način. S obzirom na to da je u toku mjesec ramazan, izašli su iz tih okvira i odlučili organizirati iftar.