open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Isra Grajeb - Palestinka čija je smrt dovela do preispitivanja savjesti
Hiljade tvitova i objava na Facebooku pozivali su na pravdu za Isru, a mnoge su žene podijelile svoje strahove i lične priče o sličnim događajima kojima su svjedočili
16.09.2019. u 15:27
get url
text

Kada je jedna mlada žena primljena u bolnicu Al Husein s prijelomom kičme i modricama po tijelu i licu, ljekari su počeli da tretiraju još jedan od mnogih slučajeva traumatičnih povreda. Svi u bolnici su  navikli na to da mladi pacijenti dolaze s teškim povredama, piše BBC.

Bolnica se nalazi blizu palestinskog grada Betlehema, čije ulice vode od izbjegličkih kampova u predgrađu do izraelskih vojnih kontrolnih punktova i linije razgraničavanja. Ovo su česta poprišta nasilja. Ali, priča Isre Grajeb je drugačija. Od nje će nastati tragedija, izazvat će proteste i dovest će do preispitivanja savjesti o zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja u palestinskom društvu.

- Ovo će biti veoma važna tačka preokreta, a mi ćemo se uvijek sjećati Isre Grajeb - kazala je Randa Siniora, voditeljica Centra za pravnu pomoć i savjetovanje za palestinske žene.

Manje od dvije sedmice nakon što je prvobitno primljena 10. augusta, Isra je ponovo dovedena u bolnicu, ali ovaj put ljekari nisu mogli ništa uraditi. Bila je mrtva. Vlasti, sada pod velikim pritiskom zbog načina na koji su se odnosili prema slučaju, navode u saopćenjima koja su uslijedila kasnije da je ona pretrpjela smrtonosne povrede nakon što je pretučena. Palestinski pravobranitelj Akram al-Hatib održao je press konferenciju u četvrtak tokom koje je za Isru rekao da je žrtva porodičnog nasilja. Kazao je da je bila žrtva psihološkog pritiska i fizičkog nasilja, a i žrtva "iluzija i spletkarenja" koji su došli iz njene porodice.

Trojica muškaraca iz Isrine porodice optuženi za napad koji je prouzrokovao njenu smrt. Za aktiviste za ljudska prava, ovaj slučaj je otkrio puno toga o nedostatku osnovne zakonske zaštite za Palestinke.

- Isra je bila veoma nezavisna i otvorena. Sanjala je da postane poznata u svom poslu - rekla je za BBC jedna njena prijateljica, koja ju je opisala kao dinamičnu i motiviranu.

Ova 21-godišnjakinja je imala lice koje je bilo veoma prepoznatljivo u njenom selu u Bejt Sahuru, smještenom pored Betlehema u strmim brdima Zapadne obale. Ona je bila vizažistica čije su upečatljive slike privukle više hiljada pratioca na Instagramu.

- Volim ovaj tamni izgled koje sam uradila. Mašalah - napisala je ona u jednom postu na Instagramu kada je objavila sliku modela koju je našminkala, koristeći tamnu sjenu za oči.

Isra je poticala iz konzervativne porodice koja je slijedila stroga društvena pravila udvaranja između mladih muškaraca i žena, a njeno korištenje društvenih medija postat će žarište okolnosti koje su dovele do njene preuranjene smrti. Vjeruje se da je postavila na društvene medije sliku sebe i zaručnika kako sjede u jednom kafiću. Sadržaj njenog računa je od tada izbrisan.

Prema izvještajima lokalnih medija, u danima nakon njene smrti, članovi porodice smatrali su nečasnim to što se ona javno viđa s muškarcem koji joj nije muž, iako su oboje pristali na to da budu u vezi. Kazali su da je ona nanijela sama sebi povrede. Njen zet, Muhamed Safi, rekao je da je patila od problema s mentalnim zdravljem i da je pala s balkona kuće - tvrdnja koju su tužitelji veoma brzo osporili.

Nasmiješena Isra postavljala je slike svojih povreda online, izvinjavajući se što mora odgoditi termine za šminkanje, dodavši: "Imam prelom kičme i zakazana mi je operacija za danas. Ako sve prođe dobro, obavijestit ću vas, ako ne onda ćemo morati sve odgoditi."

Uprkos tome što ju je medicinsko osoblje pregledalo i što je išla na rendgenska snimanja, ništa nije poduzeto od strane policije za to vrijeme, a zdravstveni zvaničnici priznaju da su vidjeli "znakove zlostavljanja". Isrino tijelo je sahranjeno u skladu s islamskim običajima. I tu bi se njena priča mogla završiti da nije bilo grupe na Facebooku pod nazivom "Da li ga znate?" u kojoj korisnici razotkrivaju muškarce koji zlostavljaju žene ili varaju supruge. U grupi je postavljen snimak Isre kako vrišti dok je tuku braća, zet i otac u bolnici.

Tužitelji su prošle sedmice saopćili da se radi o dva odvojena klipa koja su spojena, a snimljena su u razmaku od sedam sati. Bolnica kategorički negira da je Isra pretučena na njihovom posjedu. Međutim, tvrdnje u grupi na Facebooku počele su da se šire i zabrinutost za njenu priču počela je da raste. Grupa je također objavila razgovora na WhatsAppu između Isre i njenih rođaka u kojima kaže da je izašla s muškarcem koji će joj uskoro postati zaručnik uz odobrenje svoje porodice. Hashtagovi "Isra Grajeb", "Nema časti za zločine iz časti" i "Svi smo mi Isra Grajeb" počeli su da postaju popularni na Twitteru u nekoliko arapskih zemalja.

- U ovom konkretnom slučaju, društveni mediji igrali su značajnu ulogu u poticanju vlasti da riješe slučaj. Hiljade tvitova i objava na Facebooku pozivali su na pravdu za Isru, a mnoge su žene podijelile svoje strahove i lične priče o sličnim događajima kojima su svjedočili - kaže Tala Halava iz BBC Monitoringa.

Aktivisti za ženska prava počeli su se okupljati ispred ureda palestinskog premijera Muhameda Štajeha u Ramali. Oni su zahtijevali provođenje zakona kako bi se zaštitile žene od nasilja u porodici, optužujući zvaničnike da nisu zaštitili Isru prije njene smrti.

- Znala sam da s Isrom nešto nije u redu. Nikad nisam vjerovala u priču da je pala sa balkona. Porodica je tvrdila da je opsjednuta, da ima džinove - kaže Randa Siniora.

Usred talasa ljutnje i protesta, naređena su dalja forenzička ispitivanja Isrinog tijela. Izvještaj patologa utvrdio je da je umrla od teškog respiratornog zatajenja uslijed kolabiranog plućnog krila, uzrokovanog višestrukim povredama koje je zadobila. Pravobranilac je na pres konferenciji opisao njenu smrt kao rezultat "torture i zlostavljanja". Objašnjenje da je pala s balkona je "izmišljeno kako bi obmanuli istragu".

Obje bolnice u kojima je Isra bila liječena su saopćile da su podnijele izvještaj policiji i nadležnim službama, a vlada još nije komentirala zašto nije više poduzeto. Isrina priča je daleko od pojedinačne. Centar za pravnu pomoć i savjetovanje za palestinske žene saopćio je da je dokumentovao 24 slučaja prošle godine u kojoj su žene ubijene kao posljedica rodno zasnovanog nasilja ili zlostavljanja na Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze. Grupa za ljudska prava Al-Hak već nekoliko godina skreće pažnju na "alarmantni porast" incidenata nasilja protiv žena, uključujući ubistva.

Aktivisti krive kulturu nekažnjavanja prema muškim počiniteljima i loša zakonska rješenja. Neke od odredbi kaznenog zakona imaju rupe koju palestinski sudovi koriste za pomilovanje ili davanje blažih kazni muškarcima koji vrše nasilje nad ženama kada se izjasne da su djelovali iz časti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.