Istra pod vodom: Pijavice na moru, blatnjave bujice nose sve pred sobom

Objavljeno: 10.09.17 u 12:51

Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je u noći sa subote na nedjelju Istru, a Istramet javlja da je rijeka Raša toliko nabujala da je odnijela privremeni nasip izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta preko rijeke.

Iako je prema riječima očevidaca ispod nasipa puštena cijev za protok vode širine 1 m, to očito nije bilo dovoljno da primi svu vodu koja se sručila s pritoka.

Osim obilnih padavina, snažna grmljavina donijela je i pijavice koje su zabilježene na otvorenom moru nedaleko od Istre, a blatnjave bujice su nosile sve pred sobom.

Prema podacima Hrvatskih voda, mjerna stanica Karbuna-Šepčići zabilježila je ekstremno nagli porast vodostaja. U noći je vodostaj tako iznosio samo 8 cm, a već rano ujutro popeo se na 267 centimetara.

Prema podacima s Istrametovih meteoroloških stanica, najviše kiše palo je u zaleđu Matulja. Gotovo nestvarno djeluje podatak o 222 mm koliko je od ponoći zabilježila meteorološka stanica Stara Pošta, što je više i od najavljenih vrijednosti na pojedinim lokacijama u američkoj saveznoj državi Floridi, koja očekuje udar snažnog uragana Irme, prenosi Jutarnji.hr.

Ekstremnih 177 mm palo je i u Poljanama, a više od 100 mm zabilježila je i stanica na zapadnom izlazu iz tunela Učka.

I Pazinštinu je natopila ekstremna kiša. Nabujala je Pazinčica, a poplavljene su brojne njive na širem području. Obilne kiše bilo je i na Tinjanštini (70-ak mm), ali i na Žminjštini gdje je zabilježeno do 104 mm.

Na ostatku područja kiše ima u manjim količinama, no vrijedi izdvojiti Kanfanar (50 mm), Vodnjan (46 mm) i Pulu-Borik (37 mm), javlja Istramet.