Istraga o izborima u Stocu: Stjepan Bošković saslušan u SIPA-i

Objavljeno: 17.02.17 u 15:26 Autor: A. B. Š.

U uredu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Mostaru saslušan je i aktuelni načelnik Stoca i kandidat HDZ-a Stjepan Bošković, a u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnio Salmir Kaplan koji je na lokalnim izborima bio kanddiat za načelnika općine Stolac. 

Stjepan Bošković FOTO: FAKTOR
Stjepan Bošković FOTO: FAKTOR

Bošković je nakon saslušanja za Faktor kazao da je pozvan u svojstu svjedoka u postupku izbornih događanja 2. oktobra u Stocu na određenim izbornim mjestima. Najčudnije je po njemu što je poziv došao samo dva dana uoči ponovljenih izbora. Tvrdi da je njegova izjava bila vrlo kratka i jasna.

- Vrši se pritisak preko agencija u vezi ponovljenih izbora zakazanih za 19. februar, odnosno pravi se situacija na način da samim pozivom i pojavom ovdje, se smatra da je neko kriv unaprijed, da se iskonstruira situacija da ono što se dogodilo 2. oktobra već nije zabilježeno u svim policijskim izvještajima pa i završilo na sudu u Čapljini. Devetnaest ljudi koji su rušilački oborili izbore 2. oktobra su završili na sudu i odgovaraju po svojoj kaznenoj odgovornosti - ističe Bošković, naglasivši da im prijeti kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a nekima i kumulativno.

Navodi da “oni očigledno imaju veliki problem u ovome trenutku, a i stoga što su u političkom nadmudrivanju u Općini Stolac za ponovljene izbore, jedan dan govorili da će izaći na izbore a drugi dan da će bojkotirati izbore“.

- Mislim da njihove političke odluke više ne sluša bošnjački narod u Stocu - kazao je Bošković.

Ističe i to da su sve policijske agencije uključene u proces izbora , da će budno sve pratiti, te da on smatra da će u nedjelju u Stocu biti demokratski dan, gdje će svi građani birati svoje predstavnike u predstavničko tijelo općine.

Bošković je upitan i da prokomentariše šta je sa lažnim punomoćima za podizanje glasačkih listića u Hrvatskoj. Naime, SIPA je utvrdila da je u septembru Općina Stolac izdala lažne punomoći za preko 100 osoba, i oko toga se vodi istraga. Na pitanje da li je i za ove izbore općina izdavala lažne punomoći kako bi u ime njih podigli koverte i glasali, Bošković je kratko odgovorio, da Općina Stolac nikakve lažne punomoći nije izdavala, te da tek toliko ima za reći.

Danas u poslijepodnevnim satima bit će saslušan i Ivan Perić, smijenjeni predsjednik Općinske izborne komisije.