open-navfaktor-logo
search
Nova Gradiška
Istraga pokazala: Roditelji pretukli dvogodišnju curicu, smijenjen šef Centra
Smijenjen je Branko Medunić, šef Centra za socijalnu zaštitu Nova Gradiška, zbog nezapamćenog slučaja ozlijeđivanja dvoipogodišnje curice, koja je zbog teških nagnječenja mozga i glave operisana i još uvijek je u jako teškom stanju te se bori za život.
03.04.2021. u 09:40
get url
text

Policija je sinoć saopćila da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su roditelji pretukli curicu.

Prema pisanju portala Index.hr., nakon što je Upravno vijeće Centra predložilo Medunićevu smjenu, ministar rada i socijalne zaštite Josip Aladrović pokrenuo je postupak njegova razrješenja. Jutros je, kako saznaje Index, i formalno smijenjen.

- Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojima su potvrdili sumnju u počinjenje krivičnog djela Povreda djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu - saopćila je sinoć policija.

Roditelji su u 22 sata predani pritvorskom nadzorniku i danas će biti ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

VEZANI TEKST - Sumnja na premlaćivanje: Uhapšeni roditelji teško povrijeđene djevojčice iz Nove Gradiške

Utvrđena je cijela hronologija. Centar je mjesecima znao za probleme i nije ništa poduzeo.

Naime, nadzornici Ministarstva, koji su svoj nalaz dovršili u jedan dan, utvrdili su hronologiju slučaja. Kako piše Jutarnji list, iz dokumentacije proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u septembru 2018. godine, javila Centru za socijalnu zaštitu i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. No nekoliko dana kasnije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.

U novembru iste godine napustila je vanbračnu zajednicu i otišla svojoj majci, a novorođenče je ostavila ocu, koji se pak obratio Centru ne mogavši se brinuti o djetetu. Centar je dijete smjestio u udomiteljsku porodicu, a s tim se saglasila i majka, koja nije izrazila spremnost da se brine o djetetu. Tokom iduće dvije godine dijete je bilo kod udomitelja, a roditelji su ga povremeno posjećivali. U tom periodu, tvrdili su, partnerski su im se odnosi poboljšali, vjenčali su se i dobili još dvoje djece. U Centru su izrazili želju da im se dijete vrati.

Stručni tim Centra je zaključio da je povratak djeteta u biološku porodicu umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima.

Nakon povratka, voditeljica je u svojim redovnim obilascima ustanovila da je djevojčica bila uredna, očešljana, lijepo obučena i urednog razvoja. No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije priča. To znači da je Centar mjesecima znao za probleme.

I sama je voditeljica primijetila probleme s curicom te u izvještaju iz marta ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.

VEZANI TEKST - U bolnicu u Zagrebu dovezena dvogodišnja djevojčica sa stravičnim povredama, sumnja se na premlaćivanje

U utorak, dan prije nego što je djevojčica završila na Hitnoj s teškim povredama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Dijete je u Centru bilo povučeno, šutljivo te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to češće događa. Odmah je upućena pedijatru. Drugi dan, kad je voditeljica provjeravala u kojem je stanju dijete, malena je već bila na Hitnoj u besvjesnom stanju.

U nadzoru je, navodi Jutarnji, utvrđeno da je, s obzirom na to da je Centar uočio rizik u biološkoj porodici, za dijete bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj porodici. Tamo se dijete bilo dobro adaptiralo te je razvilo snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima, čemu u prilog ide činjenica da je pri povratku djeteta u porodicu uočena regresija u ponašanju i razvoju. Posebno je istaknuto da je voditeljica prilikom jednog posjeta zatekla da se puši gdje borave djeca, što ne ide u prilog odgovornom roditeljstvu. Također je naročito zabrinjavajućom činjenicom okarakterizirano uočavanje voditeljice mjere da je dijete jednom prilikom imalo ogrebotinu na licu i modrice.

Sve ove informacije koje su utvrđene u nadzoru u potpunoj su suprotnosti s onime što je govorio šef Centra Branko Medunić koji je tvrdio da nije bilo nikakvih naznaka da bi se ovakvo što moglo dogoditi te da je to bilo nemoguće predvidjeti.

Više detalja možete pročitati na ovom LINKU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.