open-navfaktor-logo
search
Turska
Istraga protiv terorističke organizacije FETO: Izdati nalozi za hapšenje 275 osumnjičenih
Državno tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo naloge za lišavanje slobode 275 osumnjičenih osoba za djelovanje u terorističkoj organizaciji FETO, a policija je u jutrošnjim operacijama slobode lišila najmanje 208 lica, a u toku je potjera za preostalim s liste osumnjičenih.
09.06.2020. u 10:03
get url
text

Ured državnog tužilaštva u Istanbulu je izdao naloge za lišavanje slobode 44 osumnjičenih lica koja se terete za djelovanje u terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o osumnjičenim iz istrage o terorističkim elementima infiltriranim unutar oružanih snaga.

Među osumnjičenim je osam aktivnih činovnika turske vojske, 19 ranije suspendiranih oficira, deset polaznika vojne akademije i sedam civilnih lica koja se terete da su rukovodili FETO ćelijama unutar vojske.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je jutros pokrenula operaciju u osam turskih gradova i privela 33 osumnjičena lica, a u toku je potraga za preostalih 11 osumnjičenika.

Uporedo s tim, Ured tužilaštva u Izmiru je također izdao nalog za privođenje ukupno 191 osumnjičeno lice u okviru istrage o terorističkim elementima koji su infiltriranjem u zračne snage turske vojske namještali prijemne ispite za prijem svojih kadrova u vojne akademije.

Među osumnjičenim je 181 vojnik u aktivnoj službi, a policija je akcijom u 22 grada jutros slobode lišila 145 osumnjičenika. U toku je potraga za preostalim s liste osumnjičenih.

Tursko tužilaštvo je i u okviru odvojene istrage o FETO elementima unutar Komande zračnih snaga izdalo naloge za privođenje 32 osumnjičena lica, među kojima je i jedan bivši potpukovnik.

Postupajući po nalogu, policija je slobode lišila 25 osumnjičenih, a traga za preostalom sedmoricom osumnjičenih.

I u okviru istrage koja se u Ankari vodi o infiltriranim terorističkim elementima FETO-a unutar žandarmerije, izdat je nalog za privođenje osam osumnjičenih osoba, uključujući i jednog bivšeg pukovnika. Jutros su slobode lišena petorica osumnjičenih, a u toku je potraga za preostalom trojicom osumnjičenih.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.