open-navfaktor-logo
search
Vođa kriminalne grupe
Istraga u predmetu "Transporter": Bojan Cvijetić ima ulogu šefa kojeg bespogovorno slušaju
Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, a koji se nalazi u pritvoru nakon što je uhapšen u akciji "Transporter", bio je vođa dobro organizovane kriminalne grupe u kojoj je svako imao jasnu ulogu, a on takav hijerarhijski položaj i moć da izdaje naredbe drugima koji ga bez pogovora slušaju.
07.04.2022. u 13:24
get url
text

Utvrdila je to dosadašnja istraga protiv Cvijetića i drugih osumnjičenih za međunarodni šverc velikih količina kokaina i marihuane.

Akcija "Transporter" realizovana je sredinom novembra prošle godine kada je uhapšeno 11 osoba, a Cvijetić je odmah označen kao organizator. Među uhapšenima bio je i Banjalučanin Petar Dukić, u čijem kombiju je otkriveno oko 300 kilograma skanka, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Ivan Jurić, inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović i  drugi.

Cvijetićeva odbrana je Ustavnom sudu BiH podnijela apleaciju u kojoj se protive odluci o njegovom pritvaranju, ali je ona odbijena kao neosnovana. Iz obrazloženja Tužilaštva i Suda BiH koji su dostavljeni Ustavnom sudu BiH o dosadašnjem toku istrage, može se steći jasna slika na koji način je funkcionisala ova organizovana kriminalna grupa.

Informacije dobijali od policajaca

U prvom redu, sumnja se da su osumnjičeni članovi grupe određene informacije dobijali od policajaca, odnosno da su imali "svoje ljude u svim strukturama", a što potvrđuje i činjenica da je među uhapšenima u ovoj akciji i inspektor MUP-a RS-a. Objašnjava se da su međusobno komunicirali putem zaštićene alikacije Sky, da su djelovali u više zemalja, da postoji još dosta neidentifikovanih osoba koje su bile umiješane u nezakonite radnje kao i da dijelovi ove grupe još uvijek "posluju" kako u BiH tako i velikim dijelom u Hrvatskoj i Srbiji, zatim da su imali saznanja o graničnim prelazima koje je moguće ilegalno preći i drugo.

- Postoji osnovana sumnja da apelant (Cvijić op. a.) i drugi osumnjičeni već duži niz godina imaju dobro organizovanu grupu za vršenje neovlaštenog prometa droga i da svaki od članova grupe ima određeni zadatak koji izvršava u skladu s nalogom nekog od organizatora grupe. U prilogu navedenom govori i činjenica da su apelant i drugi osumnjičeni za razgovore između sebe koristili aplikaciju Sky koja se koristi za zaštićeno komuniciranje – stoji u obrazloženju Suda BiH koje je dostavljeno Ustavnom sudu.

Istražni organi su naveli da su prilikom pretresa od osumnjičenih oduzeti mobilni telefoni sa instaliranim posebnim aplikacijama odnosno softverima, koji se koriste za kodiranje komunikacija (Sky). Mobilni telefoni su u softveru imali i opciju tzv. "samouništenja", odnosno brisanja svih sadržaja imenika i obavljenih komunikacija.

- Postoji opasnost da bi osumnjičeni navedenim aplikacijama mogli pristupiti s drugih mobilnih uređaja, te uništiti sve podatke vezane za međusobnu komunikaciju, kao i komunikaciju sa drugim osobama, uključujući i sadržaj telefonskog imenika i obavljenih razgovora – dodaje se.

Dodaje se i da se modus operandi ove grupe dovodi u vezu sa djelovanjem u više zemalja, što ukazuje na to da imaju kontakte u inostranstvu.

Saznanja o mjestima gdje se može izbjeći granična kontrola

Sud BiH je naveo da iz prikupljenih dokaza koji se odnose na način izvršenja krivičnog djela proizlazi da Cvijetić i drugi osumnjičeni imaju saznanja o mjestima gdje se može ilegalno preći državna granica i izbjeći granična kontrola.

- U prilog tome govori činjenica da su osumnjičeni u više navrata uspjeli preko međudržavnih granica prevesti veće količine droge izbjegavajući granične i policijske kontrole – dodaje se.

Objašnjavajući pritvorske razloge, Sud BiH navodi da se osnovano sumnja da je pored Cvijetića i drugih uhapšenih članova grupe, u međunarodnoj trgovini drogom učestvovao i veći broj, za sada još neidentifikovanih osoba, koji su još uvijek na slobodi.

Nadalje, navedeno je da su Cvijetić i drugi osumnjičeni članovi grupe na njima poznatim lokacijama skladištili drogu i da se na tim mjestima i danas nalaze važni tragovi, a da je istovaru droge prisustvovao veći broj još nepoznatih osoba.

Sumnja se da se droga skladištila ne samo u prostoru u kojem obavljen pretres, nego i na drugim, za sada još neutvrđenim lokacijama na području BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.