navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rijeka Amazoni

Istraživači u šoku: Otkriveno električno čudovište

U Amazoni pronađena najmoćnija električna jegulja na svijetu, može vas zdrmati nevjerojatno visokim nabojemod rekordnih 860 volti

Objavljeno: 16.09.2019. u 20:08
get url
text

U rijeci Amazoni pronađene su dvije nove vrste električne jegulje, a jedna od njih je i Electrophorus voltai s nabojem od rekordnih 860 volti. 

Ovo su otkriće pravi dokaz, tvrde naučnici, nevjerojatne raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta u amazonskoj prašumi, koja je i dalje velikim dijelom nauci nepoznata. Upravo ovo otkriće ilustrira važnost zaštite ovog staništa od deforestacije, sječe drva i požara, prenosi Guardian.

- Unatoč svom ljudskom utjecaju u amazonskoj prašumi tijekom posljednjih 50 godina, i dalje možemo otkriti goleme ribe poput ove dvije nove vrste električne jegulje - izjavio je istraživač David de Santana, zoolog koji radi u Smithosonian Museum of Natural History.

Istraživanje “indicira da još mnoge životinjske vrste u amazonskoj prašumi čekaju da ih se otkrije, a neke od njih mogle bi u sebi čuvati lijek za bolesti ili pak služiti kao inspiracija tehnološkim inovacijama lektrična jegulja inspirisala je dizajn prve električne baterije, dodao je istraživač de Santana.

Na prvi pogled pronašli su malo vidljive razlike između bića sakupljenih iz različitih dijelova Amazone, sugerirajući da su ribe doista dio jedne vrste. No daljnja analiza, uključujuči i analiza DNK iz 107 vrsta koje su sakupili, potvrdila je nagađanja koja postoje stoljećima da postoje tri vrste – Electrophaurs electricus, Electropharus voltai i Electropharus varii.

Njihovo istraživanje otkrilo je još jedan zapanjujuć podataka – E. voltai je sposobna za naboj od 860 volti, mnogi više od prethodnog rekorda od 650 volti, čime je ta jegulja postala,najjači generator bioelektriciteta” na svijetu.

U članku objavljenom u magazinu Nature Communications teoretizira se da su te tri vrste evoluirale od zajedničkog pretka milijunima godina prije

Istraživači su otkrili kako su sve od tri vrsta imale jasno definirano stanište – E. electricu je živjela u regiji Guiana Sheld, E. voltai u regiji Brazilian Shield, dok je E. Varii nastanjivala sporotekuće amazonske vode.

Električni naboj kao savršena taktika
Sugeriraju kako je posebno jak električni šok koji daje E. voltai zapravo adaptacija za život u gorskim vodama.

Električne jegulje svoj naboj koriste kao taktiku iz različitih razloga – hvatanje plijena, samoodbranu ili navigaciju. One proizvode električnu energiju iz tri specijalizirana električna organa koja mogu emitirati naboje različitih snaga za različite svrhe.

Ovo otkriće novih vrsta povećava mogućnost da su različite vrste jegulja evoluirale i različite načine generiranja elektriciteta, možda kako bi se bolje prilagodile različitim okolišima.