Istraživanja: Švicarska gradska kanalizacija obogaćena zlatom i srebrom

Objavljeno: 11.10.17 u 20:38

Švicarski naučnici otkrili su kako svake godine u kanalizacijama u ovoj zemlji propadne više od 43 kilograma zlata, u vrijednosti oko 1,8 miliona dolara.

Švicarska: Godišnje kanalizacija odnese 43 kilograma zlata i tri tone srebra
Švicarska: Godišnje kanalizacija odnese 43 kilograma zlata i tri tone srebra

Prema izvještaju švicarskog Federalnog instituta za vodne nauke i tehnologiju, zlato se navodno gubi u mulju i otpadu koji prolazi kroz kanalizacije državnih postrojenja za tretman otpada. U prosjeku, blizu 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švicarske rafinerije.

Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem dijelu zemlje.

Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi zlato iz kanalizacije. U gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama bile bi dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.

Pored zlata, u mulju je pronađeno i blizu 3.000 kilograma srebra i drugih metala poput tantala i germanijuma koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru.

Ova istraživanja provedena su na 64 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švicarske. Ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su provedena u švicarskim gradovima.