Istražuju se okolnosti tragedije u Sarajevu: Sutra dženaza poginulom 17-godišnjaku

Objavljeno: 10.01.17 u 16:49 Autor: B. P.

Dan nakon nemilog događaja koji je potresao građane Sarajeva i šire, kada je najvjerovatnije nesretnim slučajem, od metka ispaljenog iz očeve puške, stradao 17-godišnji mladić, još nije sasvim jasno kako je tačno došlo do ove tragedije.

U MUP-u Kantona Sarajevo nisu nam mogli dati više informacija, jer, kako kažu, policija čeka povratne vijesti od Tužilaštva, koje rukovodi istragom cijelog slučaja.

-Više informacija o slučaju moći ćemo dati nakon što nam ih dostavi Tužilaštvo – kazao nam je kratko Irfan Nefić, glasnogovornik sarajevske policije.

Kontaktirali smo sarajevsko Tužilaštvo, gdje su nam kazali da se radi na slučaju i da se još ne može sa sigurnošću tvrditi šta se kobnog dana desilo. 

- Naređena je obdukcija i ostala vještačenja, nakon kojih će biti poznato kako je došlo do stradanja dječaka. Istragom će se utvrditi šta se tačno dogodilo, a tek nakon toga imat ćemo više informacija, rekla nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Za razliku od Tužilaštva, koje čeka rezultate istrage, mještani su nam jučer ustvrdili da je mladić život izgubio nesretnim slučajem.

Prema njihovim riječima, on je sa svojim mlađim bratom u kući pronašao lovačku pušku njihovog oca, koji je inače dugogodišnji lovac, te je, navodno, dječija igra i znatiželja dovela do tragedije. Mladića je, kažu komšije, u glavu pogodio hitac iz puške nakon čega je ostao mrtav na mjestu.

VEZANI TEKST - Mještani sarajevskog naselja Sokolje u šoku: Dječija igra i znatiželja završila tragedijom

Navode komšija potvrdio nam je patolog dr. Hamza Žujo, koji je danas obavio obdukciju tijela stradalog. On je za Faktor kazao kako je uzrok smrti povreda glave nanesena hicem iz puške.

Dženaza tragično nastradalom mladiću bit će klanjana sutra u 14.30 sati na mezarju Hrenovica (Prača). 

Kao glavno pitanje nameće se kako je moguće da je oružje uopće bilo dostupno djeci i zašto nije bilo adekvatno smješteno. 

Prema riječima Brune Franjića, vještaka balističke struke, svako oružje mora biti pohranjeno u posebnu kasu koja za to namijenjena, te zaključano, a municija mora biti odvojena od oružja.

- Danas imamo i dosta oružja bez dozvole, koje je zaostalo iz rata i nalazi se u kućama, te dosta prepravljenog i ručno pravljenog oružja. Lovačka puška u svakom slučaju u kući ne bi trebala stajati napunjena. Čak i u lovu, puška treba biti "prelomljena" kako ne bi došlo do opaljenja. Posebno bi u kući morala biti prazna – kazao je Franjić za Faktor.

Svjedoci smo, nažalost, da to često nije tako, te da ovakve nesreće nisu rijetkost u našoj zemlji. 

Posljednji slučaj neopreznog rukovanja vatrenim oružjem dogodio se u oktobru u cazinskom zaseoku Abdići. Tada je amidža hicem iz lovačke puške pogodio devetogodišnjeg dječaka u grudni koš. On je tada namjeravao upucati lisicu, međutim, dijete se u tom trenutku našlo na meti i zadobilo povrede. Devetogodišnjak je potom hitno prevezen u bihaćku bolnicu, gdje je na svu sreću hitno operiran i spašen.