open-navfaktor-logo
search
Migranti
Italija traži od Crne Gore da prihvati dio migranata
Vlada Crne Gore se još uvijek nije izjasnila o zahtjevu Italije.
29.08.2018. u 17:16
get url
text

Italija je zvanično zatražila od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u jednoj od sicilijanskih luka, nakon što su ih italijanske vlasti nekoliko dana zadržale na brodu kojim su došli u tu državu. Iz crnogorske Vlade saopćeno da još uvijek nije donešen zvaničan stav da li će migranti biti primljeni u Crnu Goru, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 150 migranata, većinom iz Eritreje, od prošlog ponedjeljka su u luci Katanija, jer im italijanska vlada nije dozvolila da se iskrcaju, dok druge zemlje EU ne pristanu da preuzmu neke od njih.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini kazao je da je Albanija ponudila da prihvati 20 migranata, Irska između 20 i 25, dok će ostale preuzeti katolička crkva.

Prethodno je Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) zatražila od država članica EU da preuzmu odgovornost za 150 migranata.

Ipak, Italija je kontaktirala i Crnu Goru, i to preko svoje ambasade u Podgorici, sa zahtjevom da preuzme dio migranata.

- Ambasada Italije je kontaktirala Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata sa broda Diciotti. Crnogorske vlasti se jos nisu odredile prema tom zahtjevu i on je u proceduri - saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.