open-navfaktor-logo
search
Idemo na more
Italijani našli novo rješenje za plaže: Bambusi umjesto pleksiglasa
Zabrinuti za predstojeću turističku sezonu, a prije svega u želji da svojim sugrađanima ipak osiguraju bezbrižno ljetovanje s kupanjem i sunčanjem na brojnim italijanskim plažama, studio Obicua Architettura predlaže novo rješenje.
22.04.2020. u 15:01
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nezadovoljni idejnim projektom koji uključuje pregrade od pleksiglasa, ovi su se Italijani dosjetili, po njima, ekološki prihvatljivijeg i ljudima prilagođenijeg rješenja, piše Corriere Della Sera.

Kao odgovor na pandemiju koronavirusa koja je posebno jako pogodila turistički orijentiranu Italiju, rimska je firma osmislila koncept mobilnih kupola od bambusa.

Zamislili su ih s promjerom od četiri metra i cijenom oko 500 eura, a stavili bi ih u slobodnu prodaju kako bi ljudi mogli ići na plažu u apsolutnoj sigurnosti, izbjegavajući gužve i osiguravajući socijalno distanciranje, objasnio je Valerio Campi iz studija Obicua Architettura.

Kaže kako se ideja rodila iz zabave, odnosno kao reakcija na kaveze od pleksiglasa koje su doživjeli kao apsolutno nepraktične.
Inspiraciju su pronašli u terenskim šatorima iz Mongolije, koji se grade od laganih i biokompatibilnih materijala.

- Svaka se kupola od bambusa može sastaviti za pola sata, a nakon demontaže može stati u kutiju od pola metra  - ističe Campi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.