open-navfaktor-logo
search
Gastronomsko putovanje
Italijani otkrili četiri tajne za vrhunski tiramisu
Slatka krema i piškote trebaju biti u suprotnosti gorkom kakau
21.07.2019. u 07:59
get url
text

Clara i Gigi Padovani poznati su italijanski gastroeksperti, blogeri, novinari i autori brojnih knjiga recepata. Sve to bilo im je dovoljno da sakupe dovoljno mudrih kulinarskih savjeta, a nedavno su sa svijetom odlučili podijeliti nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg italijanskog deserta.

Kolač ima nekoliko važnih trikova koje je, ako volite priptemati slastice, dobro znati: 

Izbjegavaj slatki kakao

Jedna od tajnih dobrog tiramisua je kontrast slatkog i gorkog. Slatka krema i piškote trebaju biti u suprotnosti gorkom kakau. Dakle, u pripremi tiramisua nemojte koristiti instant kakao napitke ili naribanu čokoladu. Koristi obični, gorki kakao u prahu. 

Pravilo 5, 5, 500

Krema za tiramisu ne smije biti pretvrda, ali ni premekana. Dok neprestano balansiramo na granici savršenog okusa, Italijani kažu da je optimalan omjer 5:5:500! To znači da u kremu stavite 5 jaja, 5 kašika šećera i 500 grama mascarpone sira, jer sa ovakvik omjernom, kako kažu Clara i Giri, nećete promašiti. 

Kafa se kuha po posebnim pravilima

I kafa, koju stavljate u tiramisu, ima vlastita pravila. Za Italijane kafa obavezno mora biti kuhana u moka aparatu, a na našem podneblju naprosto ćemo reći da je bolje kad za tiramisu pripremamo bosansku kafu. Nadalje, u tiramisu ide potpuno gorka kafa, a piškote u nju umočite tek kada je potpuno hladna jer će keksi inače upiti previše kafe i postati premekani. 

 Šlag u tiramisu – ni u ludilu  

Svaki pravi Italijan najvjerovatnije bi zakonom zabranio taj potez. Kada je u pitanju njihova vrhunska delicija, italijanski gastronomski stručnjaci kažu da vrhnje za šlag ne bi stavljali ni za dekoraciju. Krema od mascarpone sira te keksi slični piškotama bit će jedini pravi balans za ovaj vrhunski kolač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.