Ivanić: Ako se Inzko ne izvini, prekidam komunikaciju s njim

Objavljeno: 11.01.17 u 18:45

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas Srni da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz RS-a nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio RS i NDH-a.

Ivanić: Inzko uvrijedio sve ljde koji žele mir i stabilnost   FOTO: ARHIV
Ivanić: Inzko uvrijedio sve ljde koji žele mir i stabilnost FOTO: ARHIV

- Inzkova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH - rekao je Ivanić i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Dejtonski mirovni sporazum, time i RS, a ne da je poredi sa NDH-a.

Navodeći da bi visoki predstavnik trebalo da čuva mir, Ivanić je konstatovao da se Inzko ovakvom izjavom samo pridružio salvi ružnih riječi koje su proteklih dana mogle da se vide uglavnom na bošnjačkim portalima i društvenim mrežama.

- Ovo je uvreda ne samo za Srbe, RS i sve njene stanovnike, već za sve ljude u BiH koji žele mir i stabilnost i kojima je dosta konflikta - upozorio je Ivanić.

Ukoliko Inzko ostane pri ovoj izjavi, Ivanić je rekao da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz RS-a dalje ima sa njim bilo kakvu komunikaciju.

- Poređenjem RS-a i NDH-a Inzko je 'srozao' sav autoritet. Ukoliko se ne izvini, ne vidim svrhu dalje komunikacije - zaključio je Ivanić.