open-navfaktor-logo
search
Poruke Lavrova
Ivanić: Rusija je za cjelovitu BiH i protiv "demonizacije RS-a"
Ruski ministar vanjskih poslova je na sastanku pokazao da je veoma detaljno informisan o situaciji i "da je izbalansiran u pristupu BiH", rekao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić
21.09.2018. u 12:01
get url
text

U toku sastanka ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov iznio je vrlo jasan stav, a to je da se zalaže za cjelovitu BiH i provedbu Dejtonskog sporazuma, ali da je istovremeno i protiv demonizacije RS-a, rekao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije.

Prema njegovim riječima, Lavrov je na sastanku pokazao da je veoma detaljno informisan o situaciji i "da je izbalansiran u pristupu BiH".

- Ministar Lavrov je kazao da je Rusija spremna da pomogne gdje god mi smatramo da mogu pomoći. Neće se nametati. Spremni su da nam pomognu u bilateralnim kontaktima, privrednoj saradnji i na mnoge druge načine. S obzirom na to da je Rusija pod sankcijama EU-a, ona može biti vrlo atraktivna našim privrednicima jer radi se o jednom velikom tržištu - kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Ivanić je rekao kako je Lavrov iskazao spremnost Rusije da pomogne BiH u pristupanju "Turskom toku", kao jednom od najvećih gasovoda u Evropi.

Jedna od tema razgovora bio je i "slučaj Prilepin" i zaključeno je, kako je kazao Ivanić, da će se o tom pitanju razgovarati unutar sigurnosnih organizacija dviju zemalja "koje imaju jako dobru međusobnu saradnju".

On je, također, kazao da danas neće ići u Banju Luku jer nije pozvan. Međutim, podsjetio je da je domaćin ove posjete ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

- Jako je dobro što ministar Lavrov ide u Banju Luku. Smatram da ovako visoki zvaničnici trebaju ići i u Banju Luku i  Mostar i druge dijelove BiH. Uvjeren sam da ova posjeta nema za cilj davanje podrške bilo kome. Sve spekulacije o tome više govore o kulturi domaćina, a ne o samoj posjeti - rekao je član Predsjedništva BiH.

Ivanić je kazao da je na sastanku razgovarano i o regionalnim prilikama. Napomenuo je kako je Rusija uoči ove posjete predložila da se održi i regionalni sastanak BiH, Srbije, Rusije i Turske, ali je protiv toga bio predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Što se tiče informacija o tome da je SIPA izuzela određenu dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, a u vezi sa prodajom naoružanja i municije, Ivanić je kazao da je o tome informisan iz medija, dodavši kako je ovaj saziv Predsjedništva uspostavio procedure zahvaljujući kojima se viškovi naoružanja i municije neće samo uništavati nego se mogu i prodavati, ali na transparentan način.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.