open-navfaktor-logo
search
Zeničani nezadovoljni
Iz Čelika optužili FSBiH za neplaćene račune za korištenje Bilinog polja
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u narednim danima odigrat će tri utakmice.
11.11.2020. u 13:46
get url
text

Osim prijateljskog susreta sa Iranom, kojeg će Zmajevi odigrati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", našu selekciju očekuju i dva meča u Ligi nacija. Zmajevi u pretkoposljednjem kolu (15. novembar) gostuju kod Nizozemske, dok će 18. novembra na Grbavici ugostiti Italiju.

VEZANI TEKST - Džemidžić pisao Kasumoviću: Fudbalska reprezentacija BiH neće igrati u Zenici, evo i zašto

U posljednje vrijeme odnosi na realiciji Čelik - FSBiH daleko su od idealnih, a sve se desilo nakon utakmice trećeg kola Lige nacija na Bilinom polju između Bosne i Hercegovine i Nizozemske.

Tada je prvi operativac FSBiH, generalni sekretat Adnan Džemidžić "oštrim tonom" kazao da reprezentacija BiH više neće igrati na stadionu u Zenici.

Situacija se potom malo smirila i tenzije su se spustile, no čini se da se u NK Čelik ne mire s određenim stvarima, a koje se odnose na stanje u kakvom je ostalo Bilino polje nakon utakmice trećeg kola Lige nacija.

- Stadion Bilino polje licencirani je stadion u skladu sa UEFA standardima i zahtjevima za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica i vječni dom Nogometnog kluba Čelik Zenica - navodi se na početku saopćenja koje je zenički klub objavio danas na zvaničnoj internet-stranici.

- S obzirom na činjenicu da naš klub nastupa na najboljem i najmodrenijem stadionu u Bosni i Hercegovini, NK Čelik se o stadionu brine kao dobri domaćin. Dosada je klub, zajedno sa svojim rukovodstvom uvijek izlazio ususret Fudbalskom savezu BiH i našoj reprezentaciji, te stadion uredan, čist i ispravan predavali na korištenje Fudbalskom  savezu - dodaju iz Zenice, te pojašnjavaju zašto su razočarani stanje Bilinog polja.

VEZANI TEKST - Čelik odgovorio Džemidžiću: Bilo bi pristojno pokazati poštovanje prema domaćinu

- Nakon utakmice Lige nacija između Bosne i Hercegovine i Nizozemske, odigrane 11.10.2020.godine i odluke Fudbalskog saveza da se utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine više neće igrati na stadionu Bilino polje, čak ni mjesec poslije, Savez nije poduzeo nikakve aktivnosti da stadion Bilino polje vrati u stanje u kakvom je bio prije odigravanja utakmice. Zbog toga je rukovodstvo kluba uputilo dopis FSBiH i zatražilo vraćanje stadiona u stanje u kojem je predan - objašnjavaju iz Čelika.

Uklanjanjem "brandinga" stadion je ostavljen u katastrofalnom stanju, a iz Čelika smatraju da ovakav način ophođenja prema imovini njihovog kluba ne priliči krovnoj kući bh. futbala, posebno zato što je NK Čelik izmještao radne zadatke, treninge i utakmice kako bi pomogao reprezentaciji.

Fudbalski savez besplatno je koristio stadion, a to pravo stekao je potpisom ugovora sa gradom Zenicom. 

- U skladu sa tim ugovorom, FSBiH ima obavezu plaćanja režijskih troškova (struja, voda, korištenje reklektora) u mjesecima kada bilo koja selekcija naše reprezentacije koristi stadion Bilino polje. Od 2016. godine kada je potpisan ugovor, FSBiH nije izvršavao svoju obavezu plaćanja troškova korištenja vode, što je direktno dovelo do povećanja duga koje NK Čelik ima prema J.P. Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Zenica - saopćili su iz kluba, te naglasili da Savez nije izvršio svoju obavezu plaćanja električne energije za mjesec septembar i oktobar 2020.godine.

Iz Čelika su na kraju poručili kako će poduzeti sve pravno dozvoljene radnje kako bi svoj dom sačuvali od ovakvih načina uništavanja.

Stanje u kojem je ostalo Bilino polje nakon utakmice BiH - Nizozemska pogledajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.